Država krepi svojo nadzorno moč v Uniorju
Gospodarstvo
Tipografija

Skupini manjših delničarjev ni uspelo spremeniti sestave nadzornega sveta, ki bo od letošnjega decembra naprej štiri leta nadziral delo uprave Uniorja. Njihove predloge so preglasovali Slovenski državni holding (SDH), ki je največji delničar zreškega podjetja, kapitalska družba in še nekaj malih delničarjev. Manjši delničarji, na čelu s Tomažem Subotičem in z Društvom Mali delničarji Slovenije, so želeli, da bi bil nov nadzorni svet manj političen in da bi bolj ustrezal lastniški sestavi. Ker s svojimi predlogi na skoraj štiri ure dolgi seji niso uspeli, so na sprejete sklepe napovedali izpodbojne tožbe. Med njimi sta tudi sklepa o imenovanju dveh nadzornikov, ki ju je šele na seji predlagal SDH.

Štirim predstavnikom kapitala v šestčlanskem nadzornem svetu se bo mandat iztekel 12. decembra letos. Uprava in sedanji nadzorni svet sta na osnovi izbora, ki ga je med 28 prijavljenimi kandidati opravila komisija za imenovanja, delničarjem v izvolitev predlagala štiri nove nadzornike, od katerih sta bila pravzaprav nova le dva. V nadzornem svetu Uniorja naj bi tako še naprej ostala Simona Razvornik Škofič iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Jože Golobič, začasni generalni direktor UKC Ljubljana. Namesto Branka Pavlina, nekdanjega gospodarstvenika iz Slovenskih Konjic, in predsednika Društva Mali delničarji Slovenije (Društvo MDS) Rajka Stankoviča naj bi v novem mandatu delo uprave nadzirala še Alenka Kolar iz Elektra Ljubljane in Franc Dover, direktor mariborske Snage, ki ga je oktobra lani vlada imenovala v nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne, februarja letos pa še za neizvršnega direktorja upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank. Dover je bil član nadzornega sveta Uniorja že v letih od 2013 do 2017.
Takšni novi sestavi nadzornega sveta je prvi nasprotoval znani slovensko-češki poslovnež Tomaž Subotič, ki je s 3,8-odstotnim deležem peti največji lastnik Uniorja. Sicer je v zreški družbi po številu delnic še vedno na prvem mestu SDH s 40,5-odstotnim deležem, drugi največji delničar je Štore Steel, ki ima 12,5 odstotka vseh delnic, tretja je kapitalska družba s 5,7-odstotnim deležem, četrti so NLB skladi s štirimi odstotki vseh delnic. Subotiču so se pridružili Društvo MDS in še nekaj drugih malih delničarjev. Skupaj so na seji skupščine predstavljali nekaj več kot 10 odstotkov kapitala. Kot je razvidno iz zapisnika o glasovanju, se z vsemi predlaganimi novimi nadzorniki niso strinjali tudi v štorski jeklarni, ki je v večinski lasti Uniorja. A je kljub temu državi uspelo, da je na seji uveljavila svojo voljo in so bili izvoljeni vsi njeni kandidati. S tem bo od decembra naprej svoj nadzor v Uniorju še bolj okrepila.

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Nova KBM v središču Ljubljane pripravila odmeven sprejem Nova KBM v središču Ljubljane pripravila odmeven sprejem...
Torek, 24 Avgust 2021 11:08
Čudovit ambient preddverja Križank se je sredi avgusta spremenil v prizorišče zelo odmevnega ...

Preberite več...

Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan
Četrtek, 24 Junij 2021 08:37
Zmagovalec dražbe, na kateri je stečajna upraviteljica CM Celje Milena Sisinger prodajala kamnolom v...

Preberite več...

Teš bogatejši za 131 milijonov evrov Teš bogatejši za 131 milijonov evrov
Četrtek, 11 Marec 2021 16:32
Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta še uradno potrdila, da sta s...

Preberite več...

Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov
Sreda, 03 Marec 2021 12:39
V Tešu so si premislili glede sosežiga odpadkov. Zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občins...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay