Cinkarna Celje v prvem tromesečju presegla načrte
Gospodarstvo
Tipografija

Dobro poslovanje v treh zadnjih lanskih mesecih, ki jih je predsednik uprave Aleš Skok ocenil kot najbolj uspešne v zadnjih petnajstih letih, se v Cinkarni Celje nadaljuje tudi letos. Družba je v prvem četrtletju ustvarila več prihodkov in čistega dobička kot v enakem lanskem obdobju, ki je bilo prav tako uspešno, presegla je tudi načrte. Nižji od načrtovanega je bil le znesek, ki ga je porabila za naložbe. Obširnejša vlaganja, ki bodo namenjena predvsem proizvodnji njenega osnovnega izdelka titanovega dioksida, je namreč prestavila na jesenske mesece. Kljub uspešnemu lanskemu poslovanju se lastnikom največje celjske družbe obetajo nižje dividende.

V prvem četrtletju je cinkarna ustvarila 7,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 8 odstotkov več kot v lanskih treh mesecih in kar 66 odstotkov več od načrtov. Decembra lani je uprava družbe za leto 2021 napovedala 10,5 milijona evrov čistega dobička, torej je že v prvem četrtletju dosegla 70 odstotkov predvidene vsote. Njeni čisti prihodki od prodaje so znašali 50,3 milijona evrov in so bili 5 odstotkov višji od lanskih ter 16 odstotkov boljši od načrtovanih. Na domačem trgu je prodaja zrasla za 2 odstotka, na tujih trgih, kjer sicer cinkarna ustvari več kot 90 odstotkov svojih prihodkov, je bila prodaja višja za 6 odstotkov in je načrte presegla za 16 odstotkov. V družbi ocenjujejo, da je povečana prodaja posledica povečanega sezonskega povpraševanja in nekoliko višjih povprečnih prodajnih cen. Predsednik uprave Aleš Skok pravi, da je visoko povpraševanje po titanovem dioksidu značilno tudi za drugo četrtletje, vendar rast prodaje omejujejo proizvodne zmogljivosti. V cinkarni pričakujejo rast cen svojega osnovnega izdelka tudi v drugem polletju, vendar se bodo zviševale tudi cene ključnih surovin. Poleg tega za jesenske mesece, od septembra do vključno novembra, načrtujejo obsežnejša vzdrževalna dela, ki bi lahko pomembno vplivala na zmanjševanje proizvodnje in s tem tudi prodaje.

Foto: arhiv NT (Andraž Purg - GrupA)

Najbolj brano

Teš bogatejši za 131 milijonov evrov Teš bogatejši za 131 milijonov evrov
Četrtek, 11 Marec 2021 16:32
Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta še uradno potrdila, da sta s...

Preberite več...

Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov
Sreda, 03 Marec 2021 12:39
V Tešu so si premislili glede sosežiga odpadkov. Zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občins...

Preberite več...

Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih
Četrtek, 25 Februar 2021 10:13
Minule mesece so odpadla razna druženja, odpraviti se ni bilo mogoče na nobeno prireditev ali izlet....

Preberite več...

Tri strategije vlaganja v kripto trg in katera je najbolj dobičkonosna? Tri strategije vlaganja v kripto trg in katera...
Ponedeljek, 15 Februar 2021 13:19
V letu 2020 je kripto trg dobesedno poteptal vse druge trge in letos se ta trend nadaljuje še...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prireditvenik