Cinkarna Celje v prvem tromesečju presegla načrte
Gospodarstvo
Tipografija

Dobro poslovanje v treh zadnjih lanskih mesecih, ki jih je predsednik uprave Aleš Skok ocenil kot najbolj uspešne v zadnjih petnajstih letih, se v Cinkarni Celje nadaljuje tudi letos. Družba je v prvem četrtletju ustvarila več prihodkov in čistega dobička kot v enakem lanskem obdobju, ki je bilo prav tako uspešno, presegla je tudi načrte. Nižji od načrtovanega je bil le znesek, ki ga je porabila za naložbe. Obširnejša vlaganja, ki bodo namenjena predvsem proizvodnji njenega osnovnega izdelka titanovega dioksida, je namreč prestavila na jesenske mesece. Kljub uspešnemu lanskemu poslovanju se lastnikom največje celjske družbe obetajo nižje dividende.

V prvem četrtletju je cinkarna ustvarila 7,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 8 odstotkov več kot v lanskih treh mesecih in kar 66 odstotkov več od načrtov. Decembra lani je uprava družbe za leto 2021 napovedala 10,5 milijona evrov čistega dobička, torej je že v prvem četrtletju dosegla 70 odstotkov predvidene vsote. Njeni čisti prihodki od prodaje so znašali 50,3 milijona evrov in so bili 5 odstotkov višji od lanskih ter 16 odstotkov boljši od načrtovanih. Na domačem trgu je prodaja zrasla za 2 odstotka, na tujih trgih, kjer sicer cinkarna ustvari več kot 90 odstotkov svojih prihodkov, je bila prodaja višja za 6 odstotkov in je načrte presegla za 16 odstotkov. V družbi ocenjujejo, da je povečana prodaja posledica povečanega sezonskega povpraševanja in nekoliko višjih povprečnih prodajnih cen. Predsednik uprave Aleš Skok pravi, da je visoko povpraševanje po titanovem dioksidu značilno tudi za drugo četrtletje, vendar rast prodaje omejujejo proizvodne zmogljivosti. V cinkarni pričakujejo rast cen svojega osnovnega izdelka tudi v drugem polletju, vendar se bodo zviševale tudi cene ključnih surovin. Poleg tega za jesenske mesece, od septembra do vključno novembra, načrtujejo obsežnejša vzdrževalna dela, ki bi lahko pomembno vplivala na zmanjševanje proizvodnje in s tem tudi prodaje.

Foto: arhiv NT (Andraž Purg - GrupA)

Najbolj brano

Olimski sporazum z Zdravkom Počivalškom za 100.000 evrov Olimski sporazum z Zdravkom Počivalškom za 100.000 evrov...
Četrtek, 28 Julij 2022 10:56
Med tistimi, ki bodo bogato unovčili politično funkcijo, je tudi zdaj že nekdanji gospodarski minist...

Preberite več...

Novi regionalni direktor Srednjevzhodne Evropa skupine Generali Novi regionalni direktor Srednjevzhodne Evropa skupine Generali
Četrtek, 28 Julij 2022 09:27
Skupina Generali je za regionalnega direktorja regije Srednjevzhodna Evropa imenovala Manlia Lostuzz...

Preberite več...

Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja! Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz...
Petek, 20 Maj 2022 10:01
Skupina Generali v prvem trimesečju: odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja, i...

Preberite več...

Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu
Sreda, 13 April 2022 13:42
Ob 25-letnici zavezani h gradnji vseživljenjskega partnerstva s strankami, trajnostnemu poslovanju i...

Preberite več...