Gospodarstvo
Tipografija

Po končani prevzemni ponudbi, ki jo je v imenu države in z njo povezanih družb objavil Slovenski državni holding (SDH), sta v zasebnih rokah ostala le še manj kot dva odstotka delnic Term Olimia. Ponudbo je sprejelo 274 delničarjev, ki so bili lastniki približno petine podjetja. V SDH so prevzemno ponudbo ocenili kot uspešno. Država, ki je za delnico ponudila 27,50 evra, je zdaj 98,25-odstotna lastnica term. Za novopridobljene delnice je plačala približno 4 milijone evrov, kar pomeni, da jo je skupaj z deležem, ki ga je pred tem odkupila od Nove KBM, podržavljenje Term Olimia stalo 8,4 milijona evrov.

 

Terme Olimia so pred prevzemno ponudbo imele še 389 delničarjev. Država in državne družbe so bile lastnice malo več kot 77 odstotkov vseh delnic, zato so v skladu z zakonodajo tudi morale objaviti prevzem. Poleg Republike Slovenije, ki je s poslom z Novo KBM postala lastnica petine Term Olimia, so državni lastniki še SDH s 4-odstotnim deležem, kapitalska družba, ki ima malo manj kot 25-odstotni delež, Slovenske železnice s 24-odstotnim deležem in Družba za upravljanje terjatev bank, ki ima v lasti 4 odstotke delnic. Med lastniki, ki so se morali odločiti, ali bodo državi prodali svoje delnice, je imela največji delež družba Bioto, ki so jo leta 2006 ustanovili vodilni menedžerji Term Olimia. Več kot odstotek delnic sta imela v lasti ena od družb Marjana Batagelja in Janez Gobec, lastnik slatinskega podjetja Gobec, ki se poleg optične dejavnosti ukvarja s turizmom. Ostali mali delničarji so imeli od ene do nekaj deset delnic in marsikdo za ponudbo države niti ni vedel. Zato je 1,75 odstotka vseh delnic Term Olimia po končani prevzemni ponudbi najbrž tudi ostalo v zasebnih rokah. Kot je običajno v takšnih primerih, lastnike teh delnic najverjetneje čaka tako imenovana iztisnitev oziroma izključitev iz lastništva. Seveda ob primernem plačilu.

Majhna razlika v ceni

Bioto in njegovi lastniki so za svoj delež v Termah Olimia dobili malo več kot 1,1 milijona evrov, kar nikakor ne pomeni, da je bil zaradi prodaje delnic tolikšen tudi njihov zaslužek. »Z denarjem od prodaje moramo poplačati dolgove, ki jih ima podjetje Bioto zaradi posojila, ki ga je najelo pred leti za nakup delnic. Komaj čakam, da bomo vrnili denar in bo te zgodbe konec. Prepričanje, da smo s prodajo delnic dobro zaslužili, ne drži. Takrat, ko smo delnice odkupovali, je bila njihova povprečna cena približno 24 evrov. Razlika do cene, ki jo je ponudila država, je torej majhna,« poudarja Florjan Vasle, direktor Term Olimia, ki je lastnik 14 odstotkov Biota. Tolikšen delež ima tudi direktor prodaje in marketinga Vasja Čretnik, deleži ostalih družbenikov so manjši. Kaj bo zdaj s podjetjem Bioto, Vasle ne ve, sicer pa se s tem vprašanjem, kot pravi, trenutno ne ubada nihče.

Foto: arhiv NT (SHERPA)

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Teš bogatejši za 131 milijonov evrov Teš bogatejši za 131 milijonov evrov
Četrtek, 11 Marec 2021 16:32
Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta še uradno potrdila, da sta s...

Preberite več...

Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov
Sreda, 03 Marec 2021 12:39
V Tešu so si premislili glede sosežiga odpadkov. Zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občins...

Preberite več...

Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih
Četrtek, 25 Februar 2021 10:13
Minule mesece so odpadla razna druženja, odpraviti se ni bilo mogoče na nobeno prireditev ali izlet....

Preberite več...

Tri strategije vlaganja v kripto trg in katera je najbolj dobičkonosna? Tri strategije vlaganja v kripto trg in katera...
Ponedeljek, 15 Februar 2021 13:19
V letu 2020 je kripto trg dobesedno poteptal vse druge trge in letos se ta trend nadaljuje še...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prireditvenik