Bo finančna situacija Teš ustavila že leta 2024?
Gospodarstvo
Tipografija

Cene emisijskih kuponov letijo v nebo

Ekonomska situacija zaradi cen emisijskih kuponov bo povzročila predčasno zaprtje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in to bistveno prej kot leta 2033, je na enem od spletnih srečanj na temo energijskega prehoda in prestrukturiranja Savinjsko-šaleške regije dejal direktor direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo Hinko Šolinc. Kot pravi, ga zelo skrbi, da bo treba Teš zaradi nevzdržnega poslovanja zapreti že leta 2024. V Tešu se na navedbe uradno še niso odzvali. Med tem v Šaleški dolini pričakujejo, da bo država v najkrajšem možnem času pripravila ustrezne zakonske podlage tako za zaprtje velenjskega premogovnika kot tudi za celovito energetsko prestrukturiranje regije in države.

 

»Pravičen prehod iz premoga lovimo za rep, tako kot Bolgarija,« je bil na posvetu jasen Hinko Šolinc. Ob tem trdi, da bodo ekonomske razmere zaradi cene kuponov ogljikovega dioksida prisilile Teš k ustavitvi bistveno prej kot leta 2033, 2038 ali 2042, kot predvidevajo različni scenariji, zapisani v nacionalni strategiji. »Po moje se prepiramo zaradi oslove sence, ali bi zaprli Teš leta 2033 ali 2038, ker ga bodo razmere na trgu prisilile, da se bo zaprl, optimistično rečeno, leta 2029, čeprav me zelo skrbi, da bo to že leta 2024.«

»Kot država se trudimo z različnimi mehanizmi na eni strani zapirati Teš in mu na drugi strani do takrat, ko bo obratoval, pomagati,« izpostavlja Šolinc. Po njegovem mnenju nosijo razprave glede izstopa iz premoga v sebi elemente narobe sveta. »Tako se občini Šoštanj in Velenje, ki imata daljinsko ogrevanje in dobivata toploto z dvorišča Teša, ukvarjata s tem, od kod bomo v Sloveniji dobili elektriko, medtem ko bi se morali ukvarjati s tem, kje bodo dobili toploto, če bo šel Teš leta 2027 v stečaj.«

Medtem se v Premogovniku Velenje po njegovih navedbah ukvarjajo z delovnimi mesti, namesto da bi se ukvarjali s tem, da bi bil sprejet podrobni občinski prostorski načrt, ki bi jim omogočil podaljšanje koncesije, je bil kritičen Šolinc. »Po trenutno veljavnem Zakonu o rudarstvu Premogovnik Velenje ne izpolnjuje niti enega pogoja za podaljšanje koncesije,« izpostavlja.

V šoštanjski termoelektrarni se je v soboto začel drugi redni servis 600-megavatnega bloka 6. Trajal bo predvidoma do 18. julija. V tem času bosta električno in toplotno energijo za Šaleško dolino proizvajala peti blok in ena plinska enota.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan
Četrtek, 24 Junij 2021 08:37
Zmagovalec dražbe, na kateri je stečajna upraviteljica CM Celje Milena Sisinger prodajala kamnolom v...

Preberite več...

Teš bogatejši za 131 milijonov evrov Teš bogatejši za 131 milijonov evrov
Četrtek, 11 Marec 2021 16:32
Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta še uradno potrdila, da sta s...

Preberite več...

Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov
Sreda, 03 Marec 2021 12:39
V Tešu so si premislili glede sosežiga odpadkov. Zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občins...

Preberite več...

Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih
Četrtek, 25 Februar 2021 10:13
Minule mesece so odpadla razna druženja, odpraviti se ni bilo mogoče na nobeno prireditev ali izlet....

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay