Pozeba zdesetkala letino savinjskih jabolk
Gospodarstvo
Tipografija

V nebo so prejšnji teden s strahom pogledovali tudi v sadjarstvu Mirosan v Kasazah. Kot pravi direktor Vlado Korber so vseskozi upali, da se vremenske napovedi ne bodo uresničile in se bodo lahko izognili pozebi. A na žalost se vremenoslovci niso zmotili. V znanem savinjskem sadjarstvu so tako zabeležili že šesto pozebo v zadnjih desetih letih. Kolikšna je natančna škoda, zaenkrat še težko govorijo. Bo pa znana v nekaj dneh.

»Prejšnji torek zvečer je temperatura na našem območju padla pod nič že ob 20. uri in se potem ponoči spustila strmo navzdol, vse tja med – 6 in – 7 stopinj Celzija, kar je že katastrofalno za vegetacijo jablane v tem trenutku, ko je že skoraj v cvetu in je zato občutljiva na temperature pod – 2 stopinji Celzija,« je povedal direktor Vlado Korber, ki o natančni škodi v njihovih nasadih jablan še ne more govoriti, zagotovo pa bo ogromna. »Odvisna bo od sorte jablan in njihovega vegetativnega razvoja. Carjevič in idared že delno cvetita, medtem ko so ostale sorte v stadiju rdečega balona oziroma popka, za katere so kritične že temperature okrog – 2 stopinje Celzija,« je pojasnil in obenem dodal, da sicer na škodo vpliva še vrsta drugih dejavnikov, od številna cvetnih brstov in lanskoletnega pridelka do trajanja nizkih temperatur in vlage, ki je bila v zraku.

Država obljublja pomoč

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozorno spremlja stanje, zbira podatke s terena ter pripravlja rešitve, ki bi lahko pomagale prizadetim v pozebi. Minister dr. Podgoršek ob tej naravni nesreči poudarja, da z zaskrbljenostjo spremlja stanje. »Tudi po včerajšnji pozebi me zelo skrbi, kaj bo z našimi kmetovalci in kakšna bo njihova prihodnost. Podnebne spremembe so tako očitne, da moramo še bolj intenzivno in z vso resnostjo delovati v smeri preventive pri vseh aktivnostih, ki jih vodimo. V tem trenutku pa lahko potrdim, da v nesreči ne bomo pozabili na prizadete kmete in podjetnike«.

Foto: SHERPA

Več v prihodnji številki Novega tednika.

 

 

Najbolj brano

Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan
Četrtek, 24 Junij 2021 08:37
Zmagovalec dražbe, na kateri je stečajna upraviteljica CM Celje Milena Sisinger prodajala kamnolom v...

Preberite več...

Teš bogatejši za 131 milijonov evrov Teš bogatejši za 131 milijonov evrov
Četrtek, 11 Marec 2021 16:32
Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta še uradno potrdila, da sta s...

Preberite več...

Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov
Sreda, 03 Marec 2021 12:39
V Tešu so si premislili glede sosežiga odpadkov. Zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občins...

Preberite več...

Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih
Četrtek, 25 Februar 2021 10:13
Minule mesece so odpadla razna druženja, odpraviti se ni bilo mogoče na nobeno prireditev ali izlet....

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay