Thermana poplačala dolg iz prisilne poravnave
Gospodarstvo
Tipografija

 

Leto 2020 je bilo, tako kot za celotno turistično industrijo, zelo težko tudi za laško Thermano. Vodstvo družbe ocenjuje, da bodo zaradi omejitev in zapiranja dejavnosti na podlagi protikoronskih odlokov in zakonov njeni lanski prihodki za 30 odstotkov nižji od predlanskih, ki so znašali 22,8 milijona evrov in so bili najvišji v zadnjih petih letih. Je pa Thermani ob koncu preteklega leta uspelo narediti pomemben korak naprej v njenem poslovanju. Dolg iz prisilne poravnave je poplačala z najetjem ugodnejših in dolgoročnejših posojil.

 

 

Po prisilni poravnavi, ki jo je sodišče potrdilo sredi leta 2015 in s katero je s pretvorbo svojih terjatev v kapital skoraj 100-odstotni lastnica zdravilišča postala Družba za upravljanje terjatev bank, je Thermani ostalo še 18,6 milijona evrov dolga. V skladu z dogovorom je obveznosti do bank začela odplačevati takoj, torej že leta 2015. Skupaj z glavnico je morala poravnati tudi obresti. Do lani je odplačala že nekaj več kot 8 milijonov evrov dolga. V letu 2020 je njena obveznost, ki jo je morala poravnati do izteka leta, znašala 2,3 milijona evrov.

Poleg vseh ukrepov, ki so jih v Thermani morali sprejeti za blažitev posledic epidemije koronavirusa, se je vodstvo podjetja odločilo za refinanciranje dolga iz prisilne poravnave. Po večmesečnih pogajanjih mu je pri SID Banki in banki Sparkasse uspelo najeti posojilo, s katerim je poplačalo terjatve. Posojili mora vrniti do sredine leta 2029, kar je bolj ugodno kot so določale obveznosti iz prisilne poravnave, poleg tega bodo letni obroki vsako leto enaki. Do zdaj so bili iz leta v leto višji.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najboljši doma in v tujini Najboljši doma in v tujini
Torek, 15 December 2020 13:28
Podjetje BSH Hišni aparati Nazarje je prejelo novo mednarodno priznanje. Na enem najstarejših mednar...

Preberite več...

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v...
Četrtek, 22 Oktober 2020 11:40
Pri spletnem nakupovanju plačujte s plačilnimi karticami in prevzemajte pakete brez fizičnega kontak...

Preberite več...

Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja
Četrtek, 08 Oktober 2020 08:15
»Krizo moraš preboleti z zaposlenimi. Najlažje je nekoga odpustiti. In kaj takrat, ko ga spet potreb...

Preberite več...

Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali? Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?
Četrtek, 01 Oktober 2020 09:15
V Gorenju je spet vroče in sindikat za prihodnji teden celo napoveduje stavko. Tokrat se zaposleni i...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay