Prva zmaga novih lastnikov Meje
Gospodarstvo
Tipografija

 

Okrajno sodišče v Šentjurju je odločilo, da mora Mitja Križaj, ki ga je v začetku oktobra takratni nadzorni svet imenoval za direktorja Meje, nadzorni svet novih lastnikov pa ga je 1. novembra odstavil zaradi krivdnih razlogov, takoj omogočiti ponovni vstop v prostore podjetja, ki jih je zasedel zadnji dan pred božičem. Ptujsko podjetje Altius, ki je Mejo kupilo lani poleti na dražbi, a mu največja upnica šentjurskega podjetja, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ves čas onemogoča uveljavitev tega lastništva, je zoper nekatere predstavnike DUTB in njihove sodelavce pred dnevi vložilo kazensko ovadbo.

 

 

Kot smo na kratko že zapisali v prejšnji številki Novega tednika, se je 24. decembra v šentjurski Meji odvijala prava drama. Mitja Križaj, sicer nekdanji član upravnega odbora slabe banke, ki pa ga je Altius, potem ko mu je le uspelo izvesti sejo skupščine in imenovati svoj nadzorni svet, odstavil in na čelo družbe postavil Božidarja Vukašinoviča, ki je tudi direktor in solastnik ptujskega podjetja, je vdrl v prostore Meje. Ob pomoči varnostnikov, ki jih pripeljal s sabo, je zamenjal vse ključavnice in namestil nov alarmni sistem. S tem je Vukašinoviču in ostalim zaposlenim onemogočil vstop v pisarne. Novi lastniki so od sodišča takoj zahtevali izdajo začasne odredbe za zavarovanje svojega premoženja, ki jo je šentjursko okrajno sodišče v začetku tega tedna tudi izdalo. V njej je Križaju naložilo, da mora predstavnikom Meje izročiti vse nove ključe ali nove ključavnice zamenjati s starimi ter odstraniti nov alarmni sistem. Poleg tega mora odpoklicati tudi najete varnostnike.

Sodišče je poleg tega Mitji Križaju prepovedalo opravljanje vseh poslovodnih nalog v Meji in zahtevalo, da se to vpiše tudi v sodni register, kjer je Križaj še vedno naveden kot zastopnik Meje. Prav na to dejstvo se je Križaj izgovarjal, ko je 24. decembra vstopil v prostore podjetja. Ob tem Božidar Vukašinovič opozarja, da je Meja že takoj po njegovem imenovanju za direktorja o tem obvestila registrsko sodišče, ki pa te spremembe še ni objavilo. Mitji Križaju je odslej brez dovoljenja predstavnikov šentjurskega podjetja prepovedan tudi vstop v vse njegove poslovne prostore. Sodišče je tudi zapisalo, da odredba velja 30 dni, v tem času pa mora Meja zoper Križaja vložiti tožbo zaradi motenja posesti.

Vse večja poslovna škoda

Božidar Vukašinovič je zaradi takšnih sklepov okrajnega sodišča sicer zadovoljen, vendar, kot pravi, vojna z Družbo za upravljanje terjatev bank najbrž še zdaleč ni končana. Potem ko se je Altiusu po več pritožbah, s katerimi je slaba banka poskušala preprečiti prenos lastništva, le uspelo v uradne registre vpisati kot lastnik, je namreč DUTB za Mejo predlagala prisilno poravnavo, ki jo je sodišče tudi potrdilo. S tem je Altius potisnilo v podrejen položaj. Kot smo že večkrat zapisali, je očitno cilj slabe banke postati lastnica Meje, kar bi ji s prisilno poravnavo oziroma s pretvorbo svojih terjatev v lastniški delež tudi lahko uspelo.

Foto: splet

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Skupina Generali z odlično donosnostjo ... Skupina Generali z odlično donosnostjo ...
Četrtek, 18 November 2021 12:18
... močno rastjo in trdnim kapitalskim položajem na poti k uresničitvi ciljev strateškega načrta »Ge...

Preberite več...

Kako iz 12.000 evrov ustvariti 40 milijonov evrov?! Kako iz 12.000 evrov ustvariti 40 milijonov evrov?!...
Četrtek, 18 November 2021 06:00
Preberite, kako iz iz 12.000 evrov študentskega kredita ustvariti 40 milijonov evrov prihodko...

Preberite več...

Sončne elektrarne za samooskrbo Sončne elektrarne za samooskrbo
Sreda, 20 Oktober 2021 10:52
Visokim cenam električne energije se lahko izognete le s postavitvijo lastne sončne elektrarne.

Preberite več...

Nova KBM v središču Ljubljane pripravila odmeven sprejem Nova KBM v središču Ljubljane pripravila odmeven sprejem...
Torek, 24 Avgust 2021 11:08
Čudovit ambient preddverja Križank se je sredi avgusta spremenil v prizorišče zelo odmevnega ...

Preberite več...