Poslavlja se Abanka, prihaja Nova KBM
Gospodarstvo
Tipografija

Nekdanje zveste komitente Banke Celje je po le nekaj letih doletela ponovna zamenjava banke. Še nekaj dni in zelene bančne kartice Abanke bodo za vedno odšle v zgodovino. Prihajajo rdeče in s tem Nova KBM. Po največji pravni združitvi v zgodovini slovenskega bančništva je zdaj na vrsti le še prenos približno 400 tisoč računov nekdanjih komitentov Abanke v sisteme Nove KBM. To se bo zgodilo med novoletnimi prazniki.

Predsednik uprave Nove KBM John Denhof pravi, da je glavni cilj banke, da bi bil prenos čim bolj enostaven in nemoten. Začel se bo v četrtek, 31. decembra, popoldne in končal v ponedeljek, 4. januarja, prav tako popoldne. Nekatere storitve bodo v tem času motene oziroma ne bodo na voljo. Strankam zato predlaga, naj morebitne nujne posle opravijo še pred zadnjim letošnjim dnem ali po praznikih. Za sedanje komitente Nove KBM se ne bo spremenilo praktično nič, medtem ko bo nekoliko drugače za dosedanje uporabnike Abanke, ki jih je njihova nova banka s sedežem v Mariboru v preteklih mesecih že nekajkrat obvestila o načrtovanih spremembah. Najpomembnejše je, da svoje delodajalce ali druge nakazovalce denarja obvestijo o novi številki svojih bančnih računov. Če bi morda to zaradi kakršnegakoli razloga v tem času pozabili, je strah, da njihov denar ne bi bil nakazan, odveč. Še šest mesecev bo namreč ta avtomatično preusmerjen na njihov novi račun. Izjema so le upokojenci in njihove pokojnine. Nova KBM bo namreč Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije obvestila sama.

Strankam bo po novem letu na voljo največja fizična poslovna mreža z več kot 90 poslovalnicami, s približno 400 bankomati in z več kot 450 poštami po vsej Sloveniji. Komitenti bodo lahko uporabljali tako poslovalnice nekdanje Abanke kot Nove KBM. Strankam nekdanje Abanke bo v primerjavi z začetkom leta 2020 na voljo kar 85 odstotkov več bančnih točk in strankam Nove KBM deset odstotkov več.

Združitev bank zaradi podvajanja nekaterih dejavnosti prinaša optimizacijo na več področjih. V prvi vrsti gre za združitev poslovalnic v primerih, kjer so poslovni prostori obeh bank ali bankomati v neposredni bližini ali njihovo delovanje ni stroškovno upravičeno. Nekaj manjših poslovalnic so letos že združili in umaknili nekatere bankomate.Optimizacija nenazadnje pomeni zmanjševanje števila zaposlenih, ki jih je trenutno skupaj približno dva tisoč. V Novi KBM so že med leti 2010 in 2015, ko je ta bila še v državni lasti, letno število zaposlenih zmanjševali za približno 80. Zadnjih pet let predvsem s pomočjo mehkih metod in prerazporeditev število zaposlenih skrčijo za približno sto letno. Zelo malo naj bi bilo odpuščanj.

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan
Četrtek, 24 Junij 2021 08:37
Zmagovalec dražbe, na kateri je stečajna upraviteljica CM Celje Milena Sisinger prodajala kamnolom v...

Preberite več...

Teš bogatejši za 131 milijonov evrov Teš bogatejši za 131 milijonov evrov
Četrtek, 11 Marec 2021 16:32
Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta še uradno potrdila, da sta s...

Preberite več...

Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov
Sreda, 03 Marec 2021 12:39
V Tešu so si premislili glede sosežiga odpadkov. Zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občins...

Preberite več...

Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih
Četrtek, 25 Februar 2021 10:13
Minule mesece so odpadla razna druženja, odpraviti se ni bilo mogoče na nobeno prireditev ali izlet....

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay