Frizerji bijejo plat zvona
Gospodarstvo
Tipografija

Frizerska dejavnost je zagotovo ena tistih, ki so jih ukrepi za zajezitev širjenja  koronavirusa zelo prizadeli. Marca so bili frizerski saloni med prvimi, ki so  morali prenehati delati in so bili zaprti sedem tednov. V drugem valu epidemije je vlada frizerjem najprej dovolila, da saloni ostanejo odprti, a je takšna odločitev veljala le en teden. Konec oktobra so saloni morali zapreti svoja vrata, kdaj jih bodo lahko spet odprli, ne ve nihče. In medtem frizerska podjetja propadajo, finančna in duševna stiska lastnikov in zaposlenih sta vedno večji, opozarja celjski frizer Kristijan Petek.

»Nisem več razočaran, tudi jezen ne. Kar čutim zdaj, je vedno večja agresivnost, a nikoli do zdaj v življenju nisem bil agresiven. Ko slišim besede ›še en teden ...‹, bi kar ponorel. Je to sploh še normalno?« začenja pogovor Kristijan Petek, eden najbolj znanih in uveljavljenih celjskih frizerjev doma in v tujini ter predsednik sekcije frizerjev pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Celje. V 27 letih je svojo frizersko dejavnost iz Celja razširil še na Ljubljano in Obalo, njegovo podjetje KSFH zaposluje dvajset ljudi. »Želim samo, da nam nehajo greniti življenje in začnejo gledati na nas kot na tiste, ki vemo, kaj govorimo in zakaj. Ampak vlada noče prisluhniti nam, frizerčkom. In pozablja, da tudi mi, manjši, srednji in veliki, plačujemo davke in smo del te države,« je zaradi ukrepov, ki se podaljšujejo iz tedna v teden, ogorčen Petek.
Kaj najbolj zamerite tistim, ki odločajo o tem, katere dejavnosti lahko delajo in  katere ne?
Sam in tudi moji stanovski kolegi si želimo, da bi bilo vodstvo naše države takšno, ki bi delalo za ljudstvo in ne proti njemu. Vlada mora pomagati vsem in ne le nekaterim. Saj se trudi, težave v zdravstvu so res velike in najprej je treba reševati  bolne. Ampak z vsem spoštovanjem – že sedem tednov veljajo ukrepi, ki ne prinašajo nobenega uspeha. Frizerska dejavnost v Sloveniji je v drugem valu epidemije edina, ne le v Evropi, ampak na svetu, ki ji je že sedem tednov prepovedano delati. Je v Sloveniji virus drugačen? Naša stanovska organizacija je na vlado naslovila že ogromno vprašanj, a do zdaj ni dobila še nobenega tehtnega odgovora.
Veliko delate tudi v tujini. Kaj o razmerah pri nas pravijo vaši kolegi po Evropi?
Sem mednarodni ambasador pri podjetju Schwarzkopf professional in kot njegov modni sodelavec vsako leto obiščem vsaj trideset držav. No, od marca teh potovanj ni več, se pa s sodelavci vsak teden srečujem na videokonferencah. Vsi po vrsti se čudijo in se sprašujejo, kaj za vraga se dogaja v Sloveniji. Nemčija na primer frizerskih salonov ni zapirala, tudi Italija ne, frizerji delajo na Hrvaškem in v ostalih državah nekdanje Jugoslavije, enako je na Češkem in Slovaškem. V Franciji so sicer salone za krajši čas zaprli, a so zdaj spet odprti s pogojem, da sta na osmih kvadratnih metrih lahko samo frizer in ena stranka. Če pri nas omeniš osem kvadratov, je takoj vse narobe. Francozi torej nimajo pojma? Avstrija je vso državo zaprla za tri tedne in krepko znižala število okužb. Morda zato, ker so ti naši sosedje bolj redoljubni in bolj upoštevajo vlado kot mi, ki imamo že vsega »poln kufer«? Naša vlada bi si avstrijsko lahko vzela za vzor, tudi po tem, kako pomaga podjetjem in zaposlenim.

Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najboljši doma in v tujini Najboljši doma in v tujini
Torek, 15 December 2020 13:28
Podjetje BSH Hišni aparati Nazarje je prejelo novo mednarodno priznanje. Na enem najstarejših mednar...

Preberite več...

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v...
Četrtek, 22 Oktober 2020 11:40
Pri spletnem nakupovanju plačujte s plačilnimi karticami in prevzemajte pakete brez fizičnega kontak...

Preberite več...

Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja
Četrtek, 08 Oktober 2020 08:15
»Krizo moraš preboleti z zaposlenimi. Najlažje je nekoga odpustiti. In kaj takrat, ko ga spet potreb...

Preberite več...

Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali? Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?
Četrtek, 01 Oktober 2020 09:15
V Gorenju je spet vroče in sindikat za prihodnji teden celo napoveduje stavko. Tokrat se zaposleni i...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay