Frizerji bijejo plat zvona
Gospodarstvo
Tipografija

Frizerska dejavnost je zagotovo ena tistih, ki so jih ukrepi za zajezitev širjenja  koronavirusa zelo prizadeli. Marca so bili frizerski saloni med prvimi, ki so  morali prenehati delati in so bili zaprti sedem tednov. V drugem valu epidemije je vlada frizerjem najprej dovolila, da saloni ostanejo odprti, a je takšna odločitev veljala le en teden. Konec oktobra so saloni morali zapreti svoja vrata, kdaj jih bodo lahko spet odprli, ne ve nihče. In medtem frizerska podjetja propadajo, finančna in duševna stiska lastnikov in zaposlenih sta vedno večji, opozarja celjski frizer Kristijan Petek.

»Nisem več razočaran, tudi jezen ne. Kar čutim zdaj, je vedno večja agresivnost, a nikoli do zdaj v življenju nisem bil agresiven. Ko slišim besede ›še en teden ...‹, bi kar ponorel. Je to sploh še normalno?« začenja pogovor Kristijan Petek, eden najbolj znanih in uveljavljenih celjskih frizerjev doma in v tujini ter predsednik sekcije frizerjev pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Celje. V 27 letih je svojo frizersko dejavnost iz Celja razširil še na Ljubljano in Obalo, njegovo podjetje KSFH zaposluje dvajset ljudi. »Želim samo, da nam nehajo greniti življenje in začnejo gledati na nas kot na tiste, ki vemo, kaj govorimo in zakaj. Ampak vlada noče prisluhniti nam, frizerčkom. In pozablja, da tudi mi, manjši, srednji in veliki, plačujemo davke in smo del te države,« je zaradi ukrepov, ki se podaljšujejo iz tedna v teden, ogorčen Petek.
Kaj najbolj zamerite tistim, ki odločajo o tem, katere dejavnosti lahko delajo in  katere ne?
Sam in tudi moji stanovski kolegi si želimo, da bi bilo vodstvo naše države takšno, ki bi delalo za ljudstvo in ne proti njemu. Vlada mora pomagati vsem in ne le nekaterim. Saj se trudi, težave v zdravstvu so res velike in najprej je treba reševati  bolne. Ampak z vsem spoštovanjem – že sedem tednov veljajo ukrepi, ki ne prinašajo nobenega uspeha. Frizerska dejavnost v Sloveniji je v drugem valu epidemije edina, ne le v Evropi, ampak na svetu, ki ji je že sedem tednov prepovedano delati. Je v Sloveniji virus drugačen? Naša stanovska organizacija je na vlado naslovila že ogromno vprašanj, a do zdaj ni dobila še nobenega tehtnega odgovora.
Veliko delate tudi v tujini. Kaj o razmerah pri nas pravijo vaši kolegi po Evropi?
Sem mednarodni ambasador pri podjetju Schwarzkopf professional in kot njegov modni sodelavec vsako leto obiščem vsaj trideset držav. No, od marca teh potovanj ni več, se pa s sodelavci vsak teden srečujem na videokonferencah. Vsi po vrsti se čudijo in se sprašujejo, kaj za vraga se dogaja v Sloveniji. Nemčija na primer frizerskih salonov ni zapirala, tudi Italija ne, frizerji delajo na Hrvaškem in v ostalih državah nekdanje Jugoslavije, enako je na Češkem in Slovaškem. V Franciji so sicer salone za krajši čas zaprli, a so zdaj spet odprti s pogojem, da sta na osmih kvadratnih metrih lahko samo frizer in ena stranka. Če pri nas omeniš osem kvadratov, je takoj vse narobe. Francozi torej nimajo pojma? Avstrija je vso državo zaprla za tri tedne in krepko znižala število okužb. Morda zato, ker so ti naši sosedje bolj redoljubni in bolj upoštevajo vlado kot mi, ki imamo že vsega »poln kufer«? Naša vlada bi si avstrijsko lahko vzela za vzor, tudi po tem, kako pomaga podjetjem in zaposlenim.

Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan Kamnolom v Veliki Pirešici končno prodan
Četrtek, 24 Junij 2021 08:37
Zmagovalec dražbe, na kateri je stečajna upraviteljica CM Celje Milena Sisinger prodajala kamnolom v...

Preberite več...

Teš bogatejši za 131 milijonov evrov Teš bogatejši za 131 milijonov evrov
Četrtek, 11 Marec 2021 16:32
Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta še uradno potrdila, da sta s...

Preberite več...

Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov Teš ne bo izvajal sosežiga odpadkov
Sreda, 03 Marec 2021 12:39
V Tešu so si premislili glede sosežiga odpadkov. Zaradi izraženega nasprotovanja šoštanjskega občins...

Preberite več...

Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih Podjetniške ideje živijo tudi v teh časih
Četrtek, 25 Februar 2021 10:13
Minule mesece so odpadla razna druženja, odpraviti se ni bilo mogoče na nobeno prireditev ali izlet....

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay