V podjetju Štore Steel dovolj naročil
Gospodarstvo
Tipografija

Po šestih mesecih se v družbi Štore Steel vračajo v običajne tirnice, iz katerih jih je marca »vrgla« razglasitev pandemije, vendar so veliko težav pri poslovanju imeli še pred tem zaradi ohlajanja avtomobilske industrije, od katere so skoraj v celoti odvisni. Od prejšnjega meseca nihče od zaposlenih ni več doma na čakanju, z novembrom so v tovarni namesto 36-urnega spet uvedli normalen delovni teden. »Proizvodnja je povsem zasedena. Letošnji cilj – preživetje – smo izpolnili, kako bo prihodnje leto, je trenutno zelo težko napovedati,« pravi glavni direktor Jani Jurkošek.
Štorska jeklarna je leto 2020 začela dobro, prve tri mesece je celo presegala načrte. Tudi za april je imela dovolj naročil, a se je potem zgodila razglasitev pandemije. Kupci so približno 30 odstotkov svojih naročil prestavili in 25. aprila so v tovarni prvič ustavili proizvodnjo. Od takrat so delali samo toliko, kolikor je bilo naročil. Bilo pa jih je kar 50 odstotkov manj kot običajno. V maju, juniju in juliju so zato delali le polovico  meseca. Takšno stanje se je odrazilo v poslovnih rezultatih. Do aprila je podjetje še poslovalo z dobičkom, maj in junij pa sta bila tako slaba, da je ob koncu prvega polletja zabeležilo malo manj kot 1,5 milijona evrov čiste izgube.
Največji izziv zdravje zaposlenih
Avgusta se je stanje naročil začelo izboljševati, pravi Jani Jurkošek, in v tem mesecu so glede na lanski avgust delali že z 80-odstotno zmogljivostjo. Nato je začelo prihajati še več naročil, tako da so v tovarni za zadnjo četrtino leta povsem zasedeni. Največji izvozni trg štorske jeklarne je Nemčija, pomemben je tudi italijanski trg. V Sloveniji je njen pomemben kupec Unior, ki je prav tako odvisen od avtomobilske industrije in je sredi marca ustavil večino svoje proizvodnje. Samo zaradi upada naročil zreškega podjetja so v Štorah v prvi polovici leta imeli za 15 odstotkov nižjo količinsko prodajo. Od septembra prihajajo iz Uniorja spet normalna naročila.

Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v...
Četrtek, 22 Oktober 2020 11:40
Pri spletnem nakupovanju plačujte s plačilnimi karticami in prevzemajte pakete brez fizičnega kontak...

Preberite več...

Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja
Četrtek, 08 Oktober 2020 08:15
»Krizo moraš preboleti z zaposlenimi. Najlažje je nekoga odpustiti. In kaj takrat, ko ga spet potreb...

Preberite več...

Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali? Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?
Četrtek, 01 Oktober 2020 09:15
V Gorenju je spet vroče in sindikat za prihodnji teden celo napoveduje stavko. Tokrat se zaposleni i...

Preberite več...

Letos na Mos kar iz domačega fotelja Letos na Mos kar iz domačega fotelja
Petek, 11 September 2020 15:01
Čeprav so konec julija v družbi Celjski sejem dejali, da letos Mednarodnega sejma obrti in podjetnos...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay