Z domačim znanjem nad bakterije in viruse
Gospodarstvo
Tipografija

 

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni naj bi bilo v evropskih bolnišnicah letno 4,5 milijona bolnišničnih okužb. Novejših podatkov za Slovenijo ni, a naj bi bilo vsako leto prijavljenih vsaj 18 tisoč tovrstnih okužb. In ravno pogostost bolnišničnih okužb je bila podlaga za napravo za razkuževanje bolnišničnih površin SteriPro, ki so jo razvili v mladem celjsko-ljubljanskem podjetju UVC Solutions. Prve naprave so začeli prodajati pred dvema letoma v Sloveniji, danes so prisotni že v 24 evropskih državah. K razmahu prodaje je letos prispevalo tudi širjenje koronavirusa, saj SteriPro ne uničuje uspešno samo bakterij, ampak tudi viruse.

 

 

»Bolnišnične okužbe pomenijo milijonske izgube v zdravstvu in pred štirimi leti sva s sodelavcem Juretom Pučkom ugotovila, da bi naprava za razkuževanje prostorov v bolnišnicah lahko pomenila veliko priložnost na trgu. Našla sva UV-C-tehnologijo, ki je trenutno edina učinkovita in hitra metoda za uničevanje vseh bakterij in virusov, ki so v prostoru. Razkužila so namreč vedno manj učinkovita, ker se bakterije prilagajajo nanje, a tudi uspeh čiščenja je samo polovičen,« pojasnjuje Tomaž Erjavec, eden od ustanoviteljev in direktorjev družbe UVC Solutions. Naprave, ki za razkuževanje uporabljajo UV-C-tehnologijo, že dlje časa uporabljajo v ZDA, a sta s partnerjem ugotovila, da bi bil prenos te tehnologije v Evropo predrag. Zato sta se odločila, da bosta naprave začela izdelovati sama.

Leta 2016 sta ustanovila podjetje, izdelala prvi prototip ter začela sestavljati ekipo. Pridružili so se jima trije partnerji, strokovnjaki za različna področja, od konstruiranja aparatov do razvoja poslovanja na mednarodnem trgu. Jedro oziroma osnovno ekipo tako sestavlja pet ljudi, število zaposlenih v podjetju se je povečalo na dvajset.

Trenutno najboljša na trgu

Način delovanja naprave za razkuževanje prostorov SteriPro je enostaven, pravi Tomaž Erjavec. »Uporabili smo torej tehnologijo UV-C, ki je znana že petdeset let, novo je to, da je naša naprava po senzoriki in pameti najboljša na trgu. V bolnišnicah, ki jih uporabljajo, lahko s pomočjo tablic, s katerimi upravljajo celoten postopek dezinfekcije, ves čas tudi spremljajo, kaj se v prostoru, ki ga razkužujejo, dogaja, poročila o tem imajo takoj na voljo uprava in oddelki, ki se ukvarjajo z bolnišničnimi okužbami.« Pri razvoju SteriPro so si v UVC Solutions pomagali z nasveti strokovnjakov za obvladovanje bolnišničnih okužb.

Ko SteriPro deluje, v prostoru ne sme biti nikogar, saj je sevanje nevarno. Zato ima senzorje gibanja, ki ga ustavijo, ko zaznajo premikanje. Naprava je tudi mobilna in jo je mogoče prestavljati iz enega prostora v drugega. Z njo je mogoče razkužiti vse prostore v bolnišnici, od sob in hodnikov do ambulant, uporablja se lahko tudi v reševalnih vozilih. Ob tem Erjavec poudarja, da razkuževanje prostorov s SteriPro ni namenjeno le bolnišnicam, ampak lahko napravo uspešno uporabljajo tudi v zdravstvenih domovih in domovih za starejše, torej povsod tam, kjer se srečujejo ali bivajo najbolj ranljive skupine ljudi.

»Naše naprave niso za vsakdanjo rabo, ampak zgolj za profesionalno. Zato so narejene tako, da zagotavljajo kar največjo varnost. Pridobili smo vse potrebne certifikate in nenehno stremimo k čim višji kakovosti in odličnosti,« poudarja Tomaž Erjavec in navaja, da so njihovo napravo že poskušali kopirati na nekaj azijskih trgih, a so pri tem pozabili na varnost. »Naredili so napravo, ki se s prižganimi lučmi vozi po nakupovalnem središču, ljudje pa zaradi sevanja UV-žarkov dobivajo opekline in poškodbe oči.«

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Olimski sporazum z Zdravkom Počivalškom za 100.000 evrov Olimski sporazum z Zdravkom Počivalškom za 100.000 evrov...
Četrtek, 28 Julij 2022 10:56
Med tistimi, ki bodo bogato unovčili politično funkcijo, je tudi zdaj že nekdanji gospodarski minist...

Preberite več...

Novi regionalni direktor Srednjevzhodne Evropa skupine Generali Novi regionalni direktor Srednjevzhodne Evropa skupine Generali
Četrtek, 28 Julij 2022 09:27
Skupina Generali je za regionalnega direktorja regije Srednjevzhodna Evropa imenovala Manlia Lostuzz...

Preberite več...

Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja! Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz...
Petek, 20 Maj 2022 10:01
Skupina Generali v prvem trimesečju: odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja, i...

Preberite več...

Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu
Sreda, 13 April 2022 13:42
Ob 25-letnici zavezani h gradnji vseživljenjskega partnerstva s strankami, trajnostnemu poslovanju i...

Preberite več...