Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja
Gospodarstvo
Tipografija

»Krizo moraš preboleti z zaposlenimi. Najlažje je nekoga odpustiti. In kaj takrat, ko ga spet potrebuješ? Zaposleni morajo biti zraven tudi takrat, ko premaguješ krizo, vedeti morajo, kaj se s podjetjem dogaja,« je prepričana Mira Petre, direktorica podjetja Petre z Vranskega. Ta največji slovenski ponudnik na področju proizvodnje, najema in prodaje prireditvenih šotorov in industrijskih hal ima letos zaradi prepovedi prireditev veliko poslovno škodo. Tudi število zaposlenih je moral zmanjšati, a le za krajši čas, poudarja Mira Petre, ki sicer pravi, da je leto 2020 za podjetje izgubljeno. Kljub temu z velikim optimizmom zre naprej.

 

Podjetje Petre se z izposojo in s prodajo prireditvenih šotorov in opreme ter skladiščnih hal ukvarja že trideset let. Okrogle obletnice letos ne bo praznovalo, saj slavja, kakršnega si je zamislilo, ne bo moglo izvesti. »Morda bomo konec leta pripravili manjše srečanje za poslovne partnerje,« napoveduje Mira Petre. Prepoved druženja tako ni prizadela samo poslovanja podjetja, ampak mu je onemogočila tudi praznovanje jubileja.

Letos samo na manjših prireditvah

V podjetju Petre so do zdaj približno polovico prihodkov ustvarili z oddajanjem prireditvenih šotorov, preostanek z oddajanjem in s prodajo skladiščnih hal. Letos so razmere povsem drugačne. »Običajno na leto pripravimo 1.500 prireditev. Med našimi večjimi projekti so poleti v Planici, biatlon na Pokljuki, sejmi v Komendi, Gornji Radgoni, Pliberku … Letos je naročil za 60 odstotkov manj, v finančnem smislu je upad še večji, saj so se prihodki v tem delu naše dejavnosti znižali za kar 90 odstotkov. V glavnem smo sodelovali le na manjših prireditvah, kjer zaslužek ni velik. V Kopru na primer smo običajno ob Dnevih kakija postavili tisoč kvadratnih metrov velik šotor, letos bomo poskrbeli le za pet pagod. Sliši se sicer veliko, ampak znesek bo majhen. Na srečo gre bolje z oddajanjem in s prodajo skladiščnih šotorov, s čimer letos ustvarjamo nekoliko več prihodkov kot prejšnja leta, in to nas drži nad vodo. Če bi se ukvarjali samo z izposojo šotorov za prireditve, nas ne bi bilo več,« pravi Mira Petre. Letos je zelo slabo tudi s posli v Avstriji, kjer je podjetje Petre prisotno že dlje časa. Namesto običajnih 200 prireditev so jih letos v sosednji državi pripravili le pet.

»Preživeli smo že veliko kriz, tudi to bomo, ampak še nikoli do zdaj nam ni bilo z zakonom prepovedano delati. V tej naši tako imenovani industriji srečanj, v katero se uvrščajo najrazličnejši organizatorji prireditev, s katerimi sodelujemo, je takšen ukrep najbolj prizadel celjski, radgonski in ljubljanski sejem, za njimi je po upadu prometa naše podjetje. Leto 2020 smo že odpisali. Morda bomo postavili še kaj nadstreškov za rojstne dneve, kar nam ne bo prineslo dobička. Vendar če želiš obdržati ime in partnerje, moraš sprejeti vsako ponudbo,« poudarja Petretova, ki pričakuje, da bo kriza trajala še do sredine prihodnjega leta.

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Najboljši doma in v tujini Najboljši doma in v tujini
Torek, 15 December 2020 13:28
Podjetje BSH Hišni aparati Nazarje je prejelo novo mednarodno priznanje. Na enem najstarejših mednar...

Preberite več...

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v...
Četrtek, 22 Oktober 2020 11:40
Pri spletnem nakupovanju plačujte s plačilnimi karticami in prevzemajte pakete brez fizičnega kontak...

Preberite več...

Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja
Četrtek, 08 Oktober 2020 08:15
»Krizo moraš preboleti z zaposlenimi. Najlažje je nekoga odpustiti. In kaj takrat, ko ga spet potreb...

Preberite več...

Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali? Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?
Četrtek, 01 Oktober 2020 09:15
V Gorenju je spet vroče in sindikat za prihodnji teden celo napoveduje stavko. Tokrat se zaposleni i...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay