Mosa ne bo, število zaposlenih prepolovljeno
Gospodarstvo
Tipografija

Celjsko sejmišče še nikoli ni bilo tako opustelo kot zadnjih nekaj mesecev in tako bo najverjetneje tudi do konca leta. V tem času bi morale biti priprave na Mednarodni sejem obrti in podjetnosti na vrhuncu, a je družba Celjski sejem konec prejšnjega tedna to svojo največjo prireditev dokončno odpovedala. Sejma Mos ne bo prvič v njegovi 52-letni zgodovini. Ker je morala zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa odpovedati še ostale sejme in tudi druge načrtovane prireditve in dogodke, bodo letos prihodki celjske sejemske hiše nižji za nekaj več kot 80 odstotkov. Ena od posledic takšnega stanja je občutno zmanjšanje zaposlenih.

V družbi Celjski sejem so za letos načrtovali trinajst sejmov, izpeljati jim je uspelo le enega. Za zaposlene je največji šok odpoved jesenskega sejma. »Mislim, da v podjetju še nismo čisto dojeli, da Mosa letos ne bo,« pravi izvršni direktor Robert Otorepec.  
Pomurski sejem je svojo Agro odpovedal konec junija, družba Celjski sejem je Mos odpovedala konec prejšnjega tedna. Ste še upali, da boste sejem vendarle lahko izvedli?
Res smo upali. Potem ko je bila večina naših zaposlenih dva meseca in pol na  čakanju, smo jih junija poklicali na delo in začeli pripravljati Mos. Upali smo, da nam bo uspelo nadoknaditi zamujeno, saj Mos običajno pripravljamo eno leto. Potem pa sta nam vlada in NIJZ odsvetovala izvedbo sejma, saj naj bi bila velika verjetnost, da se bodo do takrat razmere zaradi koronavirusa še poslabšale. Odločili smo, da sejma ne bomo pripravili, saj bi bilo tveganje preveliko. Ne samo, da bi v primeru, da bi sejem začeli postavljati in oglaševati, pa ga potem ne bi bilo, na račun stroškov izgubili najmanj pol milijona evrov. Tudi če bi Mos bil, bi bili ukrepi, ki bi se jih morali držati, takšni, da ne razstavljavci ne obiskovalci od sejma ne bi imeli nič oziroma ne bi dobili tisto, kar od njega pričakujejo. Razstavljavci se sejmov udeležujejo zato, da jih obišče čim več ljudi, ne pa da zaradi omejitev sprejemajo enega po enega.

Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

aplikacija

appstore  googleplay