Obnovljena Hiša vin Emino odprla svoja vrata
Gospodarstvo
Tipografija

 

Širitev degustacijskih in proizvodnih prostorov, sodobna kletarska oprema in nova podoba stavbe so rezultati 1,8 milijona evrov vredne naložbe v Hiši vin Emino, s katero upravlja Kmetijska zadruga (KZ) Šmarje. Direktor zadruge je poudaril, da gre za dolgoročno naložbo, s katero so predelavo grozdja v vino zagotovili za naslednjih 20 do 30 let. Modernizacija kleti bo med drugim še naprej spodbujala vinarstvo in vinogradništvo v šmarsko-virštanjskem vinorodnem okolju.

 

 

Klet Imeno oz. Hiša vin Emino je bila zgrajena leta 1988. Po 30 letih je tehnološka oprema zastarala, klicala je po obnovi. Večje prostore so potrebovali tako v proizvodnji kot v skladišču, je pojasnil direktor mag. Marko Jurak. V sklopu naložbe so kupili dve novi stiskalnici za grozdje, novo polnilno linijo, nove vinifikatorje in toplotne izmenjevalce. Za nakup nove kletarske opreme so namenili 382 tisoč evrov.

Drug del naložbe so predstavljala gradbeno-obrtniška dela, vredna 1,3 milijona evrov, s pomočjo katerih so klet razširili. Pridobil so 1.100 kvadratnih metrov dodatnih uporabnih površin. Večina novih površin je namenjena proizvodnji, del je namenjen degustacijam oz. vinsko kulinaričnemu programu. Dodatnih 100 tisoč evrov je KZ Šmarje za pripravo projektne dokumentacije in za nadzor nad izvedbo del.

In kako so zagotovili denar za naložbo? 325 tisoč evrov je KZ Šmarje pridobila na razpisu pri Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja. Pridobila je še ugodno dolgoročno posojilo v vrednosti približno 960 tisoč evrov, razliko je poplačala iz lastnih sredstev.

Odprtja so se med drugim udeležili ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Občine Podčetrtek Peter Misja in predsednik KZ Šmarje Janez Erjavec.

Foto: SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v...
Četrtek, 22 Oktober 2020 11:40
Pri spletnem nakupovanju plačujte s plačilnimi karticami in prevzemajte pakete brez fizičnega kontak...

Preberite več...

Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja
Četrtek, 08 Oktober 2020 08:15
»Krizo moraš preboleti z zaposlenimi. Najlažje je nekoga odpustiti. In kaj takrat, ko ga spet potreb...

Preberite več...

Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali? Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?
Četrtek, 01 Oktober 2020 09:15
V Gorenju je spet vroče in sindikat za prihodnji teden celo napoveduje stavko. Tokrat se zaposleni i...

Preberite več...

Letos na Mos kar iz domačega fotelja Letos na Mos kar iz domačega fotelja
Petek, 11 September 2020 15:01
Čeprav so konec julija v družbi Celjski sejem dejali, da letos Mednarodnega sejma obrti in podjetnos...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay