Podjetniki lani okrepili svojo moč
Gospodarstvo
Tipografija

Tako kot gospodarske družbe so tudi samostojni podjetniki na Celjskem lani izboljšali svoje poslovanje. Povečali so obseg prodaje, okrepili izvoz, zmanjšali izgubo ter odprli nekaj sto novih delovnih mest. Rast nekaterih ekonomskih kazalcev je bila v primerjavi s predlani celo malo višja kot pri gospodarskih družbah. Lanskih rezultatov letos ne bodo mogli ponoviti, saj so mnogim med njimi ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusa otežili poslovanje in marsikoga spravili na kolena. Vprašanje je tudi, kako bo prihodnje leto.

Primerjava med posameznimi občinami razkriva, da so lani svoj položaj ponovno okrepili podjetniki iz šentjurske občine, ki je po številu registriranih obratovalnic na tretjem mestu v regiji. Največ samostojnih podjetnikov je še vedno v občini Celje, na drugem mestu je Žalec.
Po podatkih, ki jih je na osnovi letnih poročil zbrala celjska izpostava Ajpesa, so podjetniki v 21 občinah celjske regije lani prihodke povečali za 7 odstotkov (rast prihodkov gospodarskih družb je bila 5-odstotna), izvoz, čisti dobiček in neto dodana vrednost so bili višji za 10 odstotkov, neto dodana vrednost na zaposlenega, ki je znašala 15.816 evrov, je bila višja za 6 odstotkov. Gospodarske družbe so lani neto dodano vrednost na zaposlenega v povprečju zvišale za 3 odstotke.
Na Celjskem je lani poslovala desetina vseh samostojnih podjetnikov v Sloveniji, ki so tudi po obsegu prihodkov, številu zaposlenih, dobičku in izgubi zasedli 10-odstotni delež. V celotnem gospodarstvu celjske regije so podjetniki ustvarili 8,1 odstotka vseh prihodkov in neto dodane vrednosti ter zaposlovali malo manj kot 10 odstotkov vseh zaposlenih. K čistemu dobičku so prispevali 12,1 odstotka, k čisti izgubi 9,7 odstotka.

Foto: arhiv NT

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v...
Četrtek, 22 Oktober 2020 11:40
Pri spletnem nakupovanju plačujte s plačilnimi karticami in prevzemajte pakete brez fizičnega kontak...

Preberite več...

Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja
Četrtek, 08 Oktober 2020 08:15
»Krizo moraš preboleti z zaposlenimi. Najlažje je nekoga odpustiti. In kaj takrat, ko ga spet potreb...

Preberite več...

Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali? Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?
Četrtek, 01 Oktober 2020 09:15
V Gorenju je spet vroče in sindikat za prihodnji teden celo napoveduje stavko. Tokrat se zaposleni i...

Preberite več...

Letos na Mos kar iz domačega fotelja Letos na Mos kar iz domačega fotelja
Petek, 11 September 2020 15:01
Čeprav so konec julija v družbi Celjski sejem dejali, da letos Mednarodnega sejma obrti in podjetnos...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay