Delavci v celjski regiji ustvarili manj
Gospodarstvo
Tipografija

Podatki, ki so jih na osnovi letnih poročil zbrali v celjski izpostavi republiške agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), razkrivajo, da so gospodarske družbe v celjski regiji tudi lani poslovale dobro, čeprav po nekaterih kazalcih še vedno zaostajajo za republiškim povprečjem. Glavne značilnosti bi lahko na kratko strnili takole: rast se je nekoliko umirila, čisti dobiček in čista izguba sta se v primerjavi z letom 2018 zmanjšala, a se je neto čisti dobiček povečal, povečala sta se tudi produktivnost in število zaposlenih in tudi povprečne plače so bile nekoliko višje. V primerjavi s celotno državo je bila rast prihodkov regijskega gospodarstva višja za odstotno točko, rast prihodkov, ustvarjenih z izvozom, je bila enaka, neto dodana vrednost na zaposlenega je bila nižja za 6.500 evrov, povprečne plače pa za 200 evrov.

Gospodarske družbe na Celjskem so lani ustvarile 7,193 milijarde evrov prihodkov, kar v primerjavi z letom 2018 pomeni 5-odstotno rast. To je najnižja rast po letu  2014, vendar je treba vedeti, da se je od takrat obseg prihodkov zvišal za 1,4 milijarde evrov. V primerjavi s predlani so se prihodki, ustvarjeni z izvozom, zvišali za 7 odstotkov in so znašali 2,648 milijarde evrov. Čisti dobiček vseh družb se je  znižal za malo manj kot 10 milijonov evrov in je znašal 323 milijonov evrov, čista izguba se je s predlanskih 55 milijonov evrov znižala na 40 milijonov evrov, neto čisti dobiček se je z 278 milijonov zvišal na 283 milijonov evrov. Družbe, ki vlečejo gospodarski voz regije naprej, so še vedno tiste, ki sodijo v predelovalno dejavnost in trgovino, na tretjem mestu je gradbeništvo. Predelovalna podjetja so daleč pred ostalimi, saj je njihov delež v prihodkih, izvozu, dobičku in številu zaposlenih najvišji. Ustvarila so dve tretjini vsega izvoza, dve petini čistega dobička ter zagotavljala delo dvema petinama vseh zaposlenih.

Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v...
Četrtek, 22 Oktober 2020 11:40
Pri spletnem nakupovanju plačujte s plačilnimi karticami in prevzemajte pakete brez fizičnega kontak...

Preberite več...

Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja
Četrtek, 08 Oktober 2020 08:15
»Krizo moraš preboleti z zaposlenimi. Najlažje je nekoga odpustiti. In kaj takrat, ko ga spet potreb...

Preberite več...

Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali? Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?
Četrtek, 01 Oktober 2020 09:15
V Gorenju je spet vroče in sindikat za prihodnji teden celo napoveduje stavko. Tokrat se zaposleni i...

Preberite več...

Letos na Mos kar iz domačega fotelja Letos na Mos kar iz domačega fotelja
Petek, 11 September 2020 15:01
Čeprav so konec julija v družbi Celjski sejem dejali, da letos Mednarodnega sejma obrti in podjetnos...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay