Upad tujih gostov prinesel val odpuščanja
Gospodarstvo
Tipografija

 

 

ROGAŠKA SLATINA – Hotelirji, ki so v preteklosti stavili na tuje goste, se soočajo s precejšnjim upadom rezervacij nastanitvenih zmogljivosti. V želji, da bi privabili obiskovalce, so nekateri znižali cene nočitev, drugi ponujajo določene ugodnosti. »Govorimo o preživetju, ne o velikih zaslužkih,« je povedala direktorica butičnega hotela s petimi zvezdicami. Del novih razmer je žal tudi odpuščanje zaposlenih.

 

 

 

 

 

Prvega julija je vrata ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov za varnost gostov in zaposlenih ponovno odprl hotel Atlantida, ki je imel pretekla leta približno 13 odstotkov domačih gostov, medtem ko so ostali gostje prišli iz tujine, je razložila Zdenka Ploj, direktorica te prestižne nastanitve s petimi zvezdicami. »Med tujimi gosti je bilo kar 55 odstotkov ljudi iz rusko govorečih držav. Tega deleža domači trg ne bo mogel nadomestiti. Smo pa pospešili dejavnosti na domačem trgu,« je dejala.

Kljub temu da Rogaška Slatina po njenem opažanju poleti ni najbolj obiskana, ampak je bolj priljubljena za pomladanski in jesenski oddih, bodo v omenjenem hotelu domače goste skušali privabiti predvsem z ugodnejšimi cenami nočitev z zajtrkom. »Rezervacije se počasi nabirajo. Za julij že imamo nekaj najav, vendar so te daleč od želene zasedenosti naših zmogljivosti. Najbrž bomo dosegli od 20 do 30 odstotkov prometa, ki smo ga v istem mesecu imeli lani. Naš cilj je, da bi leto izpeljali s čim manjšo izgubo. Govorimo o preživetju, ne o velikih zaslužkih, takšne so pač letošnje razmere.«

V hotelu Atlantida so ob razglasitvi epidemije določena delovna mesta ukinili. Pogodb za določen čas niso podaljšali. Nekateri zaposleni so bili na čakanju ali so delali od doma. »Nekaj zaposlenih bo sedaj znova prišlo na delo, vendar ne vsi, saj pričakujemo bistveno nižjo zasedenost kot je bila sicer. Za določeno število zaposlenih smo odredili skrajšan delovni čas. Pred izbruhom epidemije nas je bilo 44, sedaj imamo 34 zaposlenih,« je dejala Zdenka Ploj.

Manj dela tudi za druge

Roman Šipec, direktor družbe SLKI, pod katero sodijo Grand hotel Rogaška, Hotel Styra, Hotel Strossmayer in kopališče Rogaška Riviera, je dejal, da najverjetneje še nekaj časa ne bodo gostili gostov s sicer ključnih trgov, saj turisti iz omenjenih držav zaradi določenih ukrepov še ne morejo potovati v Evropo. Omenjeni hoteli so med tednom trenutno zasedeni 20- do 30-odstotno, ob koncu tedna približno 80-odstotno.

Upad nočitev vidi kot širši problem za lokalno gospodarstvo. »Če imamo hotelirji dovolj dela, imajo delo tudi trgovine, butiki, restavracije in drugi ponudniki. Če gostov ni, posledice čutijo tudi ostali. Trenutno smo morali zmanjšati tudi odkup dobrin pri lokalnih dobaviteljih hrane – od zelenjave, sadja in mleka,« je povedal. Ukrep turističnih bonov pozdravlja. Za njihovo unovčenje se je odločilo približno 40 odstotkov trenutnih gostov. A kot je pojasnil Šipec, Rogaško Slatino nasploh pesti to, da je bila v preteklosti osredotočena le na tuje goste. »Zagotovo smo sami krivi, da na domačem trgu nismo skrbeli za promocijo, saj so naše zmogljivosti zasedali tujci. Slaba prisotnost na domačem trgu je zdaj problem.«

Tudi v Grand hotelu Rogaška so zaposleni v preteklih tednih čakali na delo, v službo so prihajali le vzdrževalci. Zaposleni za določen čas niso dobili novih pogodb za delo, na seznamu presežnih delavcev se je znašlo približno 10 odstotkov redno zaposlenih.

Foto: SHERPA

 

 

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Odelo zaposluje Odelo zaposluje
Sreda, 09 September 2020 10:38
Preverite aktualna prosta delovna mesta

Preberite več...

»Pameten delodajalec bo ključne zaposlene zadržal« »Pameten delodajalec bo ključne zaposlene zadržal«
Četrtek, 04 Junij 2020 05:00
  Ob izbruhu koronavirusa je bilo na prvem mestu preprečevanje zdravstvene krize. Zdaj ko se števil...

Preberite več...

Upad tujih gostov prinesel val odpuščanja Upad tujih gostov prinesel val odpuščanja
Četrtek, 02 Julij 2020 09:42
    ROGAŠKA SLATINA – Hotelirji, ki so v preteklosti stavili na tuje goste, se soočajo s precejšnj...

Preberite več...

Pivovarna prodala Vital Pivovarna prodala Vital
Ponedeljek, 08 Junij 2020 12:13
V Pivovarni Laško Union so potrdili informacijo, da so prodali hčerinsko družbo Vital. Podrobnosti n...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay