»Delavci smo bili zavedeni«
Gospodarstvo
Tipografija

 

 

Bodo odpuščeni delavci Gorenja prihodnje leto delali v tovarni televizorjev?

Kljub povečanju naročil in prigovarjanju sindikata ter lokalne skupnosti, da naj družba z množičnim odpuščanjem počaka, ostaja vodstvo Hisense Gorenja neomajno. Seznam presežnih delavcev se tako ni skrajšal, a se je spremenil razlog za zmanjševanje zaposlenih. Na to ne vpliva več pandemija covida 19, ampak slabo poslovanje. Pri tem je krovna družba Hisense vendarle odobrila proizvodnjo televizorjev v Velenju, tovarna naj bi vrata odprla v začetku prihodnjega leta.

 

 

 

Potem ko se petkove izredne seje sveta delavcev vodstvo družbe ni udeležilo, se je s predstavniki zaposlenih vendarle srečalo v ponedeljek. Predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba je do zadnjega verjel, da bodo z vodstvom našli skupen jezik in zaradi povečanja naročil v zadnjem obdobju in dobrih obetov za jesenske mesece seznam presežnih delavcev vendarle skrajšali. To se ni zgodilo, zato Zeba razočarano ugotavlja: »Glede na to, kar nam je bilo predstavljeno in na to kar se sedaj dogaja, lahko rečem le, da smo bili delavci zavedeni.«

Naročil več, a še vedno premalo

Povečanje naročil za julij so potrdili tudi v vodstvu družbe. A hkrati opozarjajo, da gre to povečanje na račun izpadlih naročil v aprilu in marcu, ko niso delali in jih morajo zdaj nadoknaditi. Hkrati z naročili zapolnjujejo tudi vrzel konec julija in v začetku avgusta, ko je načrtovan kolektivni dopust. Zadnja naročila tako ne vplivajo na pripravljen program presežnih delavcev v Gorenju. Ta po novi interpretaciji temelji na negativnem poslovnem rezultatu. Gorenje bo namreč polletje končalo v rdečih številkah.

Brez dela bo tako po zadnjih podatkih ostalo 322 delavcev, skupno se bo število delovnih mest predvidoma zmanjšalo za prvotno napovedanih 544. Tej številki se bodo skušali približati s tako imenovanimi mehkimi metodami, so še pojasnili v Gorenju.

Odpovedi in priporočilna pisma

Prve odpovedi pogodb o zaposlitvi bodo začeli vročati prihodnji teden. Nato bo delavcem začel teči odpovedni rok in če bodo delavci tudi v tem času »korektno in kakovostno opravili delo«, bo vodstvo zanje pripravilo priporočilno pismo, ki obeta zaposlitev v novi tovarni televizorjev, ki naj bi v Velenju začela delovati v začetku prihodnejga leta.

LKK, foto: arhiv NT

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v...
Četrtek, 22 Oktober 2020 11:40
Pri spletnem nakupovanju plačujte s plačilnimi karticami in prevzemajte pakete brez fizičnega kontak...

Preberite več...

Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja
Četrtek, 08 Oktober 2020 08:15
»Krizo moraš preboleti z zaposlenimi. Najlažje je nekoga odpustiti. In kaj takrat, ko ga spet potreb...

Preberite več...

Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali? Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?
Četrtek, 01 Oktober 2020 09:15
V Gorenju je spet vroče in sindikat za prihodnji teden celo napoveduje stavko. Tokrat se zaposleni i...

Preberite več...

Letos na Mos kar iz domačega fotelja Letos na Mos kar iz domačega fotelja
Petek, 11 September 2020 15:01
Čeprav so konec julija v družbi Celjski sejem dejali, da letos Mednarodnega sejma obrti in podjetnos...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay