Direktor Mlekarne Celeia za letos napoveduje dobiček
Gospodarstvo
Tipografija

 

Po 1. juliju lani, ko je dolgoletnega direktorja Marjana Jakoba zamenjal dotedanji direktor šmarske kmetijske zadruge Vinko But, se je v Mlekarni Celeia marsikaj spremenilo. Ukrepi, ki jih je sprejelo novo vodstvo, so med nekaterimi zaposlenimi in tudi v javnosti dvignili nekaj prahu, vendar letošnji poslovni rezultati potrjujejo, da so bili pravi. Mlekarna namreč letos kljub drugačnim pogojem poslovanja, h katerim jo je prisilil čas epidemije, posluje dobro. Prve štiri mesece je zaključila z dobičkom in pozitiven rezultat bo po napovedih direktorja Vinka Buta imela tudi ob koncu leta.

 

Mlekarna Celeia je lani ustvarila 61,9 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je nekoliko več kot predlani in največ v zadnjih šestih letih. Kljub povečanju prihodkov je podjetje poslovalo z izgubo. Kolikšna je, direktor Vinko But še ne razkriva, ker se z rezultati lanskega poslovanja nadzorni svet še ni uradno seznanil, pravi pa, da je bila višja kot leta 2018, ko je znašala 323 tisoč evrov.

Kaj je razlog, da je imela Mlekarna Celeia dve leti zapored izgubo, medtem ko so vse ostale večje mlekarne v Sloveniji poslovale z dobičkom?

Lani žal negativnega trenda iz leta 2018 nismo uspeli spremeniti, izguba je bila še nekoliko višja kot predlani. Moram pa z veseljem povedati, da je letos drugače, saj poslujemo z dobičkom in to celo nekoliko bolje od načrtov. Pri izgubi gre za preplet več dejavnikov in odgovor na vprašanje, kaj je razlog zanjo, je zelo kompleksen. Zato naj navedem le tri bistvene razloge. Prvi je, da je bila mlekarna preveč usmerjena v cilj, kako čim več mleka predelati v čim več izdelkov. Pri tem je premalo pozornosti namenjala ustvarjanje čim višje dodane vrednosti ter vprašanju, kako bo vse te količine na trgu prodajala. Drugi razlog je bila prenizka produktivnost, tretji pa, da ni dovolj aktivno obvladovala vseh stroškov.

JANJA INTIHAR, foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v...
Četrtek, 22 Oktober 2020 11:40
Pri spletnem nakupovanju plačujte s plačilnimi karticami in prevzemajte pakete brez fizičnega kontak...

Preberite več...

Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja
Četrtek, 08 Oktober 2020 08:15
»Krizo moraš preboleti z zaposlenimi. Najlažje je nekoga odpustiti. In kaj takrat, ko ga spet potreb...

Preberite več...

Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali? Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?
Četrtek, 01 Oktober 2020 09:15
V Gorenju je spet vroče in sindikat za prihodnji teden celo napoveduje stavko. Tokrat se zaposleni i...

Preberite več...

Letos na Mos kar iz domačega fotelja Letos na Mos kar iz domačega fotelja
Petek, 11 September 2020 15:01
Čeprav so konec julija v družbi Celjski sejem dejali, da letos Mednarodnega sejma obrti in podjetnos...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay