Kjer sta razvoj in denar, je tudi prisluškovanje
Gospodarstvo
Tipografija

Evropska komisija je lani izdala študijo, v kateri navaja, da je 20 odstotkov evropskih podjetij žrtev prisluškovanja. V nekaterih državah, na primer Nemčiji, Franciji in Italiji, je ta odstotek še višji. Število prisluškovanj, to je podatek, kolikokrat nekemu podjetju prisluškujejo, se vsako leto poveča za 50 odstotkov. Škoda, ki jo prisluškovanje povzroča evropskemu gospodarstvu, znaša na leto 60 milijard evrov. »Številke so res velike, prisluškovanje je bolj razširjeno, kot si javnost predstavlja,« pravi Primož Sukič, ki od lani podjetjem ponuja rešitev. Izdelal je protiprisluškovalno komoro, ki je v celoti plod njegovega znanja in je trenutno s svojo edinstvenostjo ter učinkovito rešitvijo najboljša na svetu.

Primož Sukič je doktor znanosti. Odraščal je v Podgradu pri Gornji Radgoni, zadnjih deset let živi z družino v Šentjurju. Dela kot raziskovalec na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Za svoje magistrsko delo in kasneje tudi za doktorsko disertacijo je prejel Bedjaničevo nagrado, ki jo mariborska in ljubljanska univerza podeljujeta za izjemna akademska dela s področja elektroenergetike in avtomatizacije. Je edini, ki je to nagrado prejel dvakrat. Od lani je tudi samostojni podjetnik. »Nenehno iščem rešitve za tehnične izzive. Vedno sem delal za druge, kar je sicer v redu, nato sem se odločil, da bom začel delati tudi za sebe, in lani poleti sem se registriral kot samostojni podjetnik. Torej sem še čisto svež,« pravi.

Od kod vam kot znanstveniku in človeku, ki je že skoraj vse svoje življenje predan raziskovanju, še podjetniška žilica?

Izhajam z velike kmetije. Kmet mora biti tudi podjetnik, saj si mora delo organizirati tako, da se mu na koncu vse prav izide. Mora se znajti, tudi stroje, če se pokvarijo, mora popraviti. Kot otroka so me naučili, da je treba neprestano delati. Od tu moja podjetnost. Že v času študija sem kot raziskovalec sodeloval pri projektih za industrijo, večinoma za nemška avtomobilska podjetja.

JANJA INTIHAR
Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Olimski sporazum z Zdravkom Počivalškom za 100.000 evrov Olimski sporazum z Zdravkom Počivalškom za 100.000 evrov...
Četrtek, 28 Julij 2022 10:56
Med tistimi, ki bodo bogato unovčili politično funkcijo, je tudi zdaj že nekdanji gospodarski minist...

Preberite več...

Novi regionalni direktor Srednjevzhodne Evropa skupine Generali Novi regionalni direktor Srednjevzhodne Evropa skupine Generali
Četrtek, 28 Julij 2022 09:27
Skupina Generali je za regionalnega direktorja regije Srednjevzhodna Evropa imenovala Manlia Lostuzz...

Preberite več...

Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja! Odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz...
Petek, 20 Maj 2022 10:01
Skupina Generali v prvem trimesečju: odlična donosnost z rastjo premij in rezultata iz poslovanja, i...

Preberite več...

Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu Generali zavarovalnica d. d. v jubilejnem letu
Sreda, 13 April 2022 13:42
Ob 25-letnici zavezani h gradnji vseživljenjskega partnerstva s strankami, trajnostnemu poslovanju i...

Preberite več...