Kjer sta razvoj in denar, je tudi prisluškovanje
Gospodarstvo
Tipografija

Evropska komisija je lani izdala študijo, v kateri navaja, da je 20 odstotkov evropskih podjetij žrtev prisluškovanja. V nekaterih državah, na primer Nemčiji, Franciji in Italiji, je ta odstotek še višji. Število prisluškovanj, to je podatek, kolikokrat nekemu podjetju prisluškujejo, se vsako leto poveča za 50 odstotkov. Škoda, ki jo prisluškovanje povzroča evropskemu gospodarstvu, znaša na leto 60 milijard evrov. »Številke so res velike, prisluškovanje je bolj razširjeno, kot si javnost predstavlja,« pravi Primož Sukič, ki od lani podjetjem ponuja rešitev. Izdelal je protiprisluškovalno komoro, ki je v celoti plod njegovega znanja in je trenutno s svojo edinstvenostjo ter učinkovito rešitvijo najboljša na svetu.

Primož Sukič je doktor znanosti. Odraščal je v Podgradu pri Gornji Radgoni, zadnjih deset let živi z družino v Šentjurju. Dela kot raziskovalec na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Za svoje magistrsko delo in kasneje tudi za doktorsko disertacijo je prejel Bedjaničevo nagrado, ki jo mariborska in ljubljanska univerza podeljujeta za izjemna akademska dela s področja elektroenergetike in avtomatizacije. Je edini, ki je to nagrado prejel dvakrat. Od lani je tudi samostojni podjetnik. »Nenehno iščem rešitve za tehnične izzive. Vedno sem delal za druge, kar je sicer v redu, nato sem se odločil, da bom začel delati tudi za sebe, in lani poleti sem se registriral kot samostojni podjetnik. Torej sem še čisto svež,« pravi.

Od kod vam kot znanstveniku in človeku, ki je že skoraj vse svoje življenje predan raziskovanju, še podjetniška žilica?

Izhajam z velike kmetije. Kmet mora biti tudi podjetnik, saj si mora delo organizirati tako, da se mu na koncu vse prav izide. Mora se znajti, tudi stroje, če se pokvarijo, mora popraviti. Kot otroka so me naučili, da je treba neprestano delati. Od tu moja podjetnost. Že v času študija sem kot raziskovalec sodeloval pri projektih za industrijo, večinoma za nemška avtomobilska podjetja.

JANJA INTIHAR
Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v...
Četrtek, 22 Oktober 2020 11:40
Pri spletnem nakupovanju plačujte s plačilnimi karticami in prevzemajte pakete brez fizičnega kontak...

Preberite več...

Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja Podjetje Petre praznuje v senci prepovedi poslovanja
Četrtek, 08 Oktober 2020 08:15
»Krizo moraš preboleti z zaposlenimi. Najlažje je nekoga odpustiti. In kaj takrat, ko ga spet potreb...

Preberite več...

Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali? Bodo v Gorenju kljub izplačilu dodatka stavkali?
Četrtek, 01 Oktober 2020 09:15
V Gorenju je spet vroče in sindikat za prihodnji teden celo napoveduje stavko. Tokrat se zaposleni i...

Preberite več...

Letos na Mos kar iz domačega fotelja Letos na Mos kar iz domačega fotelja
Petek, 11 September 2020 15:01
Čeprav so konec julija v družbi Celjski sejem dejali, da letos Mednarodnega sejma obrti in podjetnos...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay