Preplah zaradi prekuhavanja vode tokrat odveč?
Družba
Tipografija

V ponedeljek se je na družbenih omrežjih usul plaz komentarjev, ko je Javno komunalno podjetje (JKP) Žalec izdalo ukrep prekuhavanja pitne vode za uporabo v prehrani v naseljih Ločica ob Savinji ter Spodnje in Zgornje Grušovlje. Ker je šlo ravno za del območja, na katerem so Savinjčani lani zaradi pitja vode kot po tekočem traku zbolevali za prebavnimi težavami, je javnost še toliko bolj zastrigla z ušesi.

Direktor žalske komunale mag. Janez Primožič se je odzval, da je javnost glede na lanskoletne dogodke upravičeno zaskrbljena. A za to ni nobenega razloga. Tokrat je šlo namreč za pojav, ki se na različnih vodovodnih sistemih pogosto pojavlja. Do povečanja motnosti pitne vode je na tem območju prišlo zaradi odzračevanja vodovodnega sistema. Ukrep prekuhavanja velja do preklica, predvidoma do konca današnjega dne.

Kriva je bila cev

JKP Žalec je v ponedeljek opoldne prejel obvestilo, da na območju Šempetra v Savinjski dolini ni dobave pitne vode. Ugotovil je, da je vzrok prekinitve okvara na cevovodu v bližini industrijske cone Aero. »Počila je cev na transportnem vodu tamkajšnjega vodovodnega sistema. S preusmeritvijo vodovoda smo že slabo uro kasneje omogočili vsem odjemalcem vodovodnega sistema Šempeter, razen trem gospodinjstvom, nemoteno oskrbo z zdravstveno ustrezno pitno vodo,« je pojasnil Primožič. Sledila je nadaljnja odprava okvare. Izločeni del cevovoda so ponovno priključili v sistem in ga do večera odzračili.

Prekuhavanje kot preventiva

Žalska komunala je vmes v ponedeljek popoldne prejela obvestilo krajana Ločice ob Savinji, da na njihovem področju iz pip priteka motna voda. »Vzrok zanjo je bila sprememba tlaka ob preusmeritvah vodovoda. Ko se tlak vode v ceveh hipoma spremeni, to povzroči dvig usedlin v ceveh, kar se odraža v motnosti vode,« je še pojasnil Primožič in dodal, da so na osnovi tega obvestila takoj preverili kakovost vode v Ločici ob Savinji. Opravili so interne mikrobiološke analize vode, preverili vsebnost klora in opravili meritev motnosti. »Ugotovili smo, da je klor prisoten, se pravi, da je voda dezinficirana. Mikrobiološka analiza je pokazala mikrobiološko neoporečnost vode. Zaradi visoke motnosti, ki se je okrepila ob ponovni priključitvi transportnega voda v sistem, pa smo preventivno izdali ukrep prekuhavanja vode.«

Kot je še sporočil direktor, vodovodni sistem od ponedeljka dalje intenzivno izpirajo, s čimer bodo, kot predvidevajo, motnost v kratkem odpravili. Ukrep prekuhavanja velja do preklica, predvidoma do konca torka. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano pa danes (torek) izvaja dodatne mikrobiološke in kemijske analize vode. (Foto: Pexels)

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...