Protest proti izbiri slavnostne govornice
Družba
Tipografija

 Šentjurski občinski odbor Slovenske demokratske stranke (SDS) in odbor stranke Nova Slovenija (NSi) nasprotujeta odločitvi, da je ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko predvidena za slavnostno govornico na občinski prireditvi ob kulturnem prazniku. Z Občine Šentjur so sporočili, da pisma omenjenih občinskih odborov še niso prejeli. A poudarili, da občina nima razloga za problematizacijo kulturne ministrice v vlogi govornice na občinski kulturni prireditvi.

 

 Občina Šentjur bo slovenski kulturni praznik obeležila s prireditvijo z naslovom Strune! milo se glasite, ki bo to nedeljo zvečer v Ipavčevem kulturnem centru. Na prireditvi bodo program izvedli šentjurski glasbeniki, podeljena bodo priznanja sveta šentjurske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD). Slavnostna govornica bo kulturna ministrica dr. Asta Vrečko, ki izvira iz Šentjurja.

Podpisniki pisma iz vrst strank SDS in NSi izbiri ministrice za slavnostno govornico nasprotujejo, ker je vlada na njeno pobudo ukinila Muzej slovenske osamosvojitve, ki ga je leta 2021 ustanovila vlada pod vodstvom predsednika SDS Janeza Janše. Pravijo, da je bil omenjeni muzej med drugim namenjen zbiranju, ohranjanju in preučevanju kulturne dediščine iz obdobja nastanka samostojne države Republike Slovenije. Z ustanovitvijo novega Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije niso zadovoljni, saj pravijo, da je izenačevanje zgodovine pred osamosvojitvijo in po njej nedopustno. Menijo še, da ukinitev omenjenega muzeja zanika pomen, ki ga je za narodovo zgodovino imela razglasitev samostojne države.

Z Občine Šentjur so sporočili, da pisma omenjenih občinskih odborov političnih strank še niso prejeli. Pojasnili so, da je kulturna ministrica svojo udeležbo na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku potrdila že na začetku decembra, hkrati ob opravičilu odsotnosti na odprtju prenovljene muzejske zbirke Rifnik in njegovi zakladi, saj je imela takrat druge obveznosti. Občina je ministrico, tudi nekdanjo občanko Šentjurja, povabila, da s svojo prisotnostjo ter nagovorom počasti domače kulturne ustvarjalce, ki jim je prireditev namenjena. V službi za odnose z javnostmi so dodali, da občina kot neodvisna ustanova s pristojnostmi in predpisi v okviru lokalne samouprave ni sodelovala pri ustanavljanju Muzeja slovenske osamosvojitve ali pri spreminjanju statusa tega javnega zavoda, niti ni bila pozvana, da o tem izreka mnenje. Zato nima razloga za problematizacijo kulturne ministrice v vlogi govornice na občinski kulturni prireditvi.

Vodja šentjurske izpostave JSKD Anita Koleša je povedala, da slavnostne govornike na prireditvi ob kulturnem prazniku vedno določi občina, sklad pa se kot izvajalec dogodka v izbiro ne vmešuje. »Sem pa zelo vesela, da je dr. Vrečko potrdila sodelovanje, saj gre za osebo, ki je glede na svojo ministrsko vlogo najbolj primerna za to, da govori na takšni prireditvi. Radovedno pričakujem, kaj bo povedala.« Odgovor ministrstva za kulturo še pričakujemo.

Foto: Andraž Purg

 

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...