BISTRICA OB SOTLI - O bazni postaji niso zbližali stališč
Družba
Tipografija

 

Da je prestavitev bazne postaje na novo mesto v gozdu, približno 60 metrov od stavbe šole in vrtca, sprejemljiva za okolje, saj glede na izdelano oceno ne bo presegla mejnih vrednosti uredbe glede elektromagnetnega sevanja (EMS), so na ponedeljkovi predstavitvi v bistriškem kulturnem domu pojasnili predstavniki Telekoma Slovenije. Predstavnikov Civilne iniciative Šempetranov njihova razlaga ni pomirila. Opozarjajo, da je zakonodaja, ki določa dovoljene mejne vrednosti sevanja, zastarela in da hkrati ni zagotovilo, da bazna postaja ne bo vplivala na zdravje otrok in drugih občanov.

 

 

Zaposleni v Telekomu so ponovili, da so se pri obveščanju o izbiri mesta postavitve držali črke zakona, saj so na izbranem mestu, kamor želijo prestaviti bazno postajo, obesili obvestilo. Svojo zavezo o sodelovanju z lokalno skupnostjo so izpolnili tako, da so o prestavitvi obvestili občino. Razložili so, da so za vsako spremembo storitev na baznih postajah dolžni pri pooblaščenem izvajalcu naročiti meritve. Slednje po besedah strokovnega sodelavca za EMS Tadeja Pogačnika kažejo, da mejne vrednosti EMS bazne postaje na gasilskem domu na nobenem merilnem mestu niso presežene. Ocena sprejemljivosti postavitve bazne postaje na novo mesto prav tako ni pokazala preseženih mejnih vrednosti EMS.

Civilne iniciative predstavitev Telekoma ni pomirila, je povedal predstavnik Antonijo Andrej Černelč. To telekomunikacijsko podjetje se po besedah Černelča sklicuje na 26 let star zakon. »Takrat je bila mobilna tehnologija v povojih. Države, kot so Švica, Avstrija in Nemčija, so meje še sprejemljivega sevanja do danes postavile v povprečju 25-krat strožje, kot to velja pri nas.« Prepričan je, da Telekom ne upošteva kodeksov in Arhuške konvencije, katere podpisnica je naša država. Konvencija predvideva uporabo previdnostnega načela kot enega od temeljev zaščite na področju okoljske in zdravstvene politike.

Foto: Andraž Purg

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

S polno dvorano do odplačila posojila S polno dvorano do odplačila posojila
Četrtek, 02 Februar 2023 10:10
 Doroteja Kozmus iz Gorjan v občini Kozje je po tragični nesreči partnerja čez noč ostala sama z dve...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...