Parkiranje res petkrat dražje?
Družba
Tipografija

Parkiranje v mestih postaja vedno večji problem. Na splošno velja, da je parkirnih mest premalo in da so parkirišča polno zasedena. Zaposlene v Osnovni šoli Primoža Trubarja Laško pa je v novem letu razburila informacija, da se bo cena letnega parkiranja zvišala kar za petkrat. Namesto 40 evrov, kolikor so za letno parkirno karto plačali do zdaj, naj bi nova cena znašala 210 evrov.

Parkiranje v Laškem je urejeno s pogodbo, sklenjeno med izvajalcem Kostra d.o.o. in upravljavcem JP Komunala Laško. Po tej pogodbi je izvajalec Kostra lastnik parkomatov in zaračunava uporabo parkirišča po veljavnem ceniku, ki ga na njegov predlog potrjuje občinski svet. Ceno parkiranja zaračunava izvajalec neposredno uporabnikom storitev in je to njegov prihodek.

»Zaposleni v osnovni šoli imajo pri plačilu letne parkirnine glede na dogovor z županom oziroma občino poseben popust, ki pa naj bi se z letošnjim letom zmanjšal. In v tem je zdaj problem. Cene parkiranja sicer ostajajo nespremenjene in jih zaenkrat tudi nimamo namena dvigovati,« so pojasnili v Kostri. Dodali so, da sicer še ni dokončno določeno, koliko bodo zaposleni v šoli po novem plačali za letno parkiranje. Iz Komunale Laško so sicer na šolo poslali dopis, da bo cena letnega parkiranja za leto 2023 znašala 210 evrov. »Nič še ni potrjeno. Za zaposlene v šoli zaenkrat ostaja vse enako kot doslej. V Kostri zaenkrat ne zahtevamo zvišanja cen. Glede popustov pa se moramo z novim vodstvom občine in s komunalo uskladiti in dogovoriti,« so nam zatrdili v Kostri.

 

Cene nespremenjene že petnajst let

 

Po besedah direktorja Komunale Laško Tomaža Novaka cene parkiranja v Laškem ostajajo enake že od leta 2008, ko jih je s sklepom potrdil laški občinski svet. »Po tem sklepu je cena mesečnega parkiranja 35 evrov z DDV, kar znaša 420 evrov letno. Cena parkiranja do štiri ure znaša en evro, nad štiri ure pa dva evra (vse z DDV). Do sedaj se je povišala le cena letnih dovolilnic za stanovalce starega mestnega jedra, ki od leta 2016 znaša 25 evrov letno, vse ostale cene parkiranja pa so ostale nespremenjene,« je pojasnil Novak.

BA

Foto: Občina Laško

Preberite več v Novem tedniku, ki je izšel 19. januarja 2023.

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...