Zemljina ni nevarna, mora pa stran
Družba
Tipografija

Prebivalci Podgorja pri Letušu v občini Braslovče so opazili, kako tovornjaki v tamkajšnjo vrtačo vozijo črno zemljino. Ker so se bali, da so v zemlji tudi nevarni gradbeni odpadki z bližnjega gradbišča, saj je v bližini vodno zajetje, so se obrnili na okoljski inšpektorat. Inšpektorica je po pregledu razmer na terenu ugotovila, da zemljina ni onesnažena oziroma nevarna. Je pa Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), ki je odgovorna za dovoz zemljine, pozvala, naj jo do konca februarja odstrani s tega območja in jo ustrezno deponira.

Kot je povedal občan Janko Pirnat, so konec decembra prebivalci Podgorja opazili tovornjake, ki so v vrtačo na zasebni zemlji, ki je v lasti velenjskega podjetnika Adnana Ajšića začeli dovažati zemljo. Najprej niso vedeli, od kod jo vozijo, potem so ugotovili, da gre za material z gradbišča v sosednji občini Šmartno ob Paki, kjer Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo gradi podhod pod železniško progo.

Ogroženo zajetje?

»Tovornjaki so zemljo spuščali v vrtačo. Najprej črno zemljino. Bali smo se, da so v tej zemlji nevarni odpadki, že po barvi se je videlo, da gre za asfaltni odpadek, da so v zemlji tudi odpadna motorna olja. Kasneje so začeli dovažati lepšo zemljo, rjavo. Najverjetneje zato, da bi zakrili umazanijo,« je pojasni Pirnat in dodal, da je v bližini vodno zajetje, ki ga upravlja Javno komunalno podjetje Žalec, zato so se krajani bali, da bo prišlo do onesnaženja vode z nevarnimi snovmi.

»Na tem območju je kraški teren, zato obstaja velika možnost, da bi morebitne škodljive snovi ob prvih poplavah onesnažile zajetje. Tudi lovci, ki imajo na tem območju prežo, so osupli nad tem dogajanjem. Zato sem v prvih dneh januarja o dogajanju obvestil Inšpektorat za okolje in prostor.«

Lastnik zemljišča nedosegljiv

Investitorja gradnje podhoda pod železniško progo v občini Šmartno ob Paki sta direkcija za infrastrukturo in Občina Šmartno ob Paki. Lastnik zemljišča, na katero so dovažali zemljo, pa je Adnan Ajšić, lastnik podjetja Upwork – industrijske montaže, ki smo ga prosili, naj nam pojasni, zakaj je kupil zemljišče. Ker je bil v tujini, nam je obljubil, da nam bo vse pojasnil ob vrnitvi. A se to ni zgodilo. Ne odziva se niti na telefonske klice niti na elektronsko pošto. Prebivalci Podgorja pravijo, da jim je Ajšić pojasnil, da se ukvarja z ekologijo.

V vrtačo na njegovem zasebnem zemljišču v Podgorju pri Letušu so odložili približno 500 kubičnih metrov izkopnega materiala, nastalega pri gradnji podhoda pod železniško progo v Šmartnem ob Paki.

Pregled inšpektorice

Potem ko je Janko Pirnat podal prijavo na Inšpektorat za okolje in prostor, je okoljska inšpektorica opravila nadzor odloženega materiala v vrtači. Ugotovila je, da v zemljini niso nevarni odpadki. Ugotovila je tudi, da odlaganje na kmetijskem zemljišču fizične osebe ni v skladu z zakonodajo.

»Rezultati analize kažejo, da izkopni material nima nevarnih lastnosti in je primeren za uporabo na istem ali drugih investitorjevih gradbiščih oziroma za oddajo zbiralcem in predelovalcem nenevarnih odpadkov, ki imajo pooblastilo za ravnanje s tovrstnim odpadkom. Kljub temu odlaganje na kmetijskem zemljišču fizične osebe ni v skladu z zakonodajo. Na kmetijskem zemljišču je približno 500 kubičnih metrov izkopanega materiala, investitor pa je dovoz zemlje na to lokacijo ustavil,« je pojasnila inšpektorica.

Na nedavni koordinaciji projekta za gradnjo podhoda pod železniško progo v Šmartnem ob Paki je nadzornik, predstavnik podjetja Mind inženiring, med drugim zagotovil, da je izvajalec izvedel vzorčenje materiala. To je pokazalo, da odvzet vzorec nima nevarnih lastnosti, zato je izvajalec začel odvažati izkopne materiale. Prav tako je zagotovil, da je bil za dovoz zemlje sklenjen sporazum z lastnikom zemljišča, in sicer v skladu z izdelanim elaboratom.

Članek si v celoti preberite v tiskani izdaji Novega tednika, 19. januar 2023

 

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...