Konfucijeva učilnica
Družba
Tipografija

Na Gimnaziji Celje – Center so včeraj še uradno otvorili Konfucijevo učilnico, namenjene dijakom, ki so v drugem in tretjem letniku izbrali učenje kitajščine.

Otvoritev učilnice je šola pripravila v času praznovanja letošnje 110-letnice izgradnje šolskega poslopja. V počastitev jubileja se pod geslom Prihodnost je zdaj vrstijo različni dogodki in prireditve, pri čemer šola poudarja tudi pomen medkulturnega dialoga. Tako je pred kratkim gostila mlade nemške pevce iz Dortmunda in pripravila tradicionalno glasbeno-poetično prireditev Poezija iz samovarja, ki je bila tokrat posvečena Josifu A. Brodskemu, pesniku rusko-ameriškega rodu.

Ne samo jezik

Na Konfucijev dan, kot so v šoli poimenovali splet dogajanja, so se celjskim dijakom in učiteljem pridružili kolegi iz ostalih slovenskih Konfucijevih učilnic, ki delujejo v Kopru, Ljubljani, Kranju in Mariboru. Rdeča nit dneva je bila Alma M. Karlin, svetovna popotnica, ki so jo s Kitajsko vezale posebne vezi. Gostje so si ogledali razstavo o njej, se sprehodili po mestu in se družili na štirih delavnicah (kulinarični, kaligrafski, o čaju in borilnih veščinah). Manjkalo ni niti izvrstno kitajsko kosilo. Na sklepni prireditvi in s tem otvoritvi celjske Konfucijeve učilnice, ki je tovrstno regijsko središče, so program pripravil dijaki z mentoricami sinologinjama Katarino Potočnik in Kristino Sojar Voglar ter s kitajsko učiteljico Wang Shiqi. Prihaja iz Šanghaja s partnerske univerze, ki je ustanovila Konfucijev inštitut Ljubljana. V Sloveniji je že 15 kitajskih učiteljev, njihovo delo in dejavnosti inštituta, ko gre za promocijo jezika in kulture, financira Kitajska.

Foto: SHERPA in arhiv GCC

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...