Bližina sočloveka kot iskra, ki lahko ozdravi drugega
Družba
Tipografija

 

Telo redno izloča strupe, ki jih vanj vnašamo s prehrano in tekočino. Kam pa gredo napori, stres, nerazrešeni odnosi in težke besede, ki nas ranijo? S tem vprašanjem se na svojih predavanjih med drugim ukvarja Sanela Peresciutti, ki je nedavno izdala knjigo kratkih navodil za kakovostno življenje z naslovom Spodbude. Zdravnica in predavateljica, ki si želi, da bi človeštvo stopilo na pot čustvene revolucije, meni, da je prav bližina sočloveka lahko zdravilo za bolezni sodobnega časa – osamljenost in depresijo, zaradi katerih marsikdo izgublja smisel v življenju.

 

 

Sanela Peresciutti, doktorica medicine, ki izvira iz Sarajeva, od leta 2011 pa je zaposlena na oddelku za gastroenterologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, se redno dodatno izobražuje na področju psihologije in psihoterapije. O tam, kako pomembni so za naše počutje objem, dotik, poljub in lepe besede, je doslej govorila na več kot 700 predavanjih po vsej državi.

Med svojim gostovanjem v Knjižnici Rogaška Slatina je poudarila, da starši svoje odraščajoče otroke učimo o marsičem, na primer o uporabi računalnika, avtomobila in številnih drugih naprav. Redkokdo pa svoje potomce uči o tem, kako naj prepoznajo motnje v svoji duši, ki vplivajo na naše telesno počutje. Medtem ko vse, kar popijemo, izpraznimo s pomočjo mehurja in tisto, kar pojemo, izpraznimo s pomočjo prebavnega sistema, pozabljamo na to, kar se dogaja v naših možganih. Tam se po Sanelinih besedah kopiči to, kar s sabo prinašajo neprespane noči, vedno daljši delovniki in stres. Čeprav ljudje za preživetje potrebujemo le vodo, hrano in zrak, pri številnih bolnikih opaža nenehno naprezanje in željo, da bi opravili kopico dela. Pri tem odlašajo s počitkom in s skrbjo zase. »Velikokrat slišim, da morajo narediti samo še to ali ono, nato bodo končno napočile počitnice. Ob tem na stran odlagajo svoje želje. Ko gredo na dopust, zbolijo.«

Foto: Andraž Purg - GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik