Celje med najbolj zadolženimi
Družba
Tipografija

Kako zadolžene so naše občine, je zagotovo eno od pomembnih vprašanj pred lokalnimi volitvami, saj tudi to vpliva na možnost izvedbe različnih projektov in vsega, kar obljubljajo te dni županski kandidati.

 

Skupna zadolženost v Sloveniji je konec leta 2020 znašala približno 971 milijonov evrov, v minulem letu pa se je povečala na več kot milijardo. Tako je bil v letu 2020 vsak občan v državi v povprečju zadolžen za 473 evrov, lani pa že za 511 evrov. V regiji ima nominalno najvišji skupni dolg Mestna občina Celje, in sicer skoraj 44 milijonov evrov oziroma 912 evrov na prebivalca.

Podatki ministrstva za finance za minulo leto kažejo, da med 33 občinami v regiji ni nobene, ki ne bi bila zadolžena. Občinski dolg se giblje od približno 11 tisočakov, kolikor znaša v Lučah, do skoraj 44 milijonov evrov v Mestni občini Celje. Vmes je nabor zelo pester. Celju nominalno sledijo Mestna občina Velenje s približno 20 milijoni evrov dolga, nato se vrstijo občine Žalec s približno šestimi milijoni ter Slovenske Konjice in Šentjur s približno petimi milijoni evrov. Več kot tri milijone evrov dolgujejo občine Laško, Braslovče, Šmarje pri Jelšah, malo manj kot tri milijone evrov dolga imajo v občinah Rogaška Slatina, Vojnik, Šoštanj, Štore in Zreče.

Eni le sedem, drugi več kot tisoč evrov

Zgovorni so podatki o višini dolga na prebivalca občine. Posebno poglavje predstavlja občina Solčava, ki ima nominalno sicer le približno petsto tisoč evrov dolga, a je zaradi majhnega števila prebivalcev med najbolj zadolženimi v Sloveniji. V letu 2020 je bila s 1.157 evri na tretjem mestu po skupni zadolženosti na prebivalca in v mejah največjega dopustnega obsega zadolževanja. Lani se je ta zadolženost nekoliko zmanjšala in je znašala 995 evrov na prebivalca, a je še vedno najvišja v regiji.

Med najbolj zadolženimi prebivalci v regiji so tudi prebivalci Mestne občine Celje (912 evrov), sledijo jim prebivalci MO Velenje (624 evrov), Braslovč (615 evrov), Vranskega (574 evrov), Štor (549 evrov), Šmartnega ob Paki (441 evrov), Rečice ob Savinji (428 evrov), Mozirja (425 evrov), Kozjega (405 evrov) …

V devetih občinah regije znaša povprečen dolg na prebivalca med dvesto in tristo evri, v osmih pa med tristo in štiristo evri. Med najmanj zadolženimi so poleg omenjenih Luč, kjer vsak občan dolguje sedem evrov, še občani v Nazarjah (93 evrov), Taboru (143 evrov), Dobju (156 evrov), Podčetrtku (170 evrov) in Gornjem Gradu (177 evrov).

Foto: SHERPA

Več v tiskani izdaji 3. novembra

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...