Čisto pravi zmaji
Družba
Tipografija

Čisto pravi zmaji se imenuje nov izobraževalni in naravovarstveni projekt Tropske hiše Celje. Predstavlja namreč več kot deset družin luskarjev, torej kač in kuščarjev, živali, ki so bile zaradi svojega videza pogosto navdih za razne pripovedke o zmajih. Tropska hiša tako nadaljuje svoje poslanstvo osveščanja in izobraževanja o manj znanih živalih, pomenu njihovega varovanja in ohranjanja najbolj ogroženih v umetnem okolju. Na tokratni predstavitvi bo gotovo veliko pozornosti zbujal nov primerek azijskega vodnega varana, ki je v Celje prispel z Madžarske.

Kot je povedal ustanovitelj in direktor Tropske hiše Celje Simon Cirkulan, sotokrat na ogled kameleoni, gekoni, skinki, galivase, goži, varani, gadi, klopotače, modrasi in suličarke, pitoni in udavi. Številne vrste so na ogled prvič in mnoge so danes vedno redkejše zaradi vplivov človeka na njihovo okolje. Neobičajen naslov razstave bo verjetno pritegnil marsikoga, da bi odkril zanimive živalske primerke, ki so bili s svojo podobo navdih za pravljična bitja iz pripovedk. Drevesni gad je na primer tak primerek, druge živali imajo morda le kakšne elemente, ki spominjajo na zmaje. Sicer pa tudi varane v tujini imenujejo zmaji. Komodorski varan je na primer največji kuščar na svetu, vodni varan, ki je nov prebivalec Tropske hiše, pa drugi največji in lahko zraste do treh metrov. Tudi zato ima v Celju primerno velik bazen in dovolj prostorno okolico novega doma.

Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi delavnic in izvedeli še več o teh živalih ter se nekaterih tudi dotaknili. »Predstavili jim bomo tudi naše živali iz zaodrja,« je napovedal Simon Cirkulan. »Imamo namreč 145 različnih vrst živali, 110 je razstavljenih, ostale vzrejamo za občasne razstave. Snujemo že nove predstavitve, in sicer se nameravamo posvetiti razkrojevalcem, živalim, ki so pomembne, da snovi v naravi krožijo. To so stonoge, ščurki …, živali torej, ki ljudem niso pri srcu, a so zelo pomembne. Nekatere so lahko tudi zelo živopisane, na primer hrošči, ki razkrajajo odpadni les, in so privlačni na pogled. Seveda pa ne bomo pozabili na tiste manj privlačne.«

Foto: arhiv Tropske hiše, SHERPA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...