Celjan četrti na svetovnem prvenstvu
Družba
Tipografija

»To je bilo sicer moje deveto svetovno prvenstvo z reševalnimi psi, a nikoli prej se nisem uvrstil tako visoko,« je povedal celjski poklicni gasilec in vodnik reševalnega psa pri Kinološki zvezi Slovenije Tomaž Dražumerič. Nocoj se je vrnil s prvega posamičnega svetovnega prvenstva v reševanju v Italiji, kjer je s svojim belgijskim ovčarjem Gringom osvojil četrto mesto.

 To je bilo prvo posamično tekmovanje vodnikov in njihovih psov, medtem ko so na prejšnjih prvenstvih tekmovali v trojicah. V kvalifikacijah za udeležbo na prvenstvu je bila uspešna tudi Tolminka Tamara Bonasera s psom Bazukom, a se žal ni uvrstila v končni izid svetovnega prvenstva, saj v ruševinah s psom ni našla vseh treh ponesrečencev.

Oba s Tomažem sta tekmovala v kategoriji iskanja ponesrečenih pod ruševinami, ob tem pa sta se morala na poligonu psa izkazati tudi v premagovanju ovir in poslušnosti. Seštevek točk vseh disciplin je Tomažu in Gringu prenesel četrto mesto v močni konkurenci najboljših tekmovalcev iz 18 držav sveta. »V disciplini, kjer sem tekmoval, nas je bilo 36 in samo osmim je uspelo najti vse tri ponesrečene,« je povedal sogovornik, ki je zato lahko še toliko bolj zadovoljen, da so se naporni treningi obrestovali. Ob tem je pes moral ponesrečene najti kar najhitreje in ustrezno nakazati najdbo. »Če nimaš odlično pripravljenega psa, nimaš kaj početi na takem tekmovanju. Niti vsem tistim, ki so imeli vrhunsko pripravljene pse, se ni izšlo po načrtih,« je povedal velik ljubitelj psov in dolgoletni reševalec, ki se je z Gringom pripravljal v Centru za zaščito in reševanje na Igu, kjer se usposabljajo tudi poklicni gasilci. Tudi za iskanje v ruševinah je urejen poligon za treninge psov. »Sicer pa sva vadila v priložnostnih ruševinah v Začretu, Zaloški Gorici, na Dobrni …«

Enota reševalnih psov Slovenije, v okviru katere tekmuje Tomaž z Gringom, deluje pod okriljem KZS, podpira pa jo tudi Uprava RS za zaščito in reševanje.

Foto: arhiv ERPS

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Po družinsko srečo na drug konec sveta Po družinsko srečo na drug konec sveta
Nedelja, 11 December 2022 05:05
 »Nisem prišla iz maminega trebuha, ampak iz Afrike. Vesela sem, da sta me starša posvojila, saj ju ...

Preberite več...

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...