Kakšno Slovenijo želimo?
Družba
Tipografija

Nocojšnja proslava v počastitev dneva državnosti v celjskem Narodnem domu je bila preplet slovenske poezije in glasbe. Slavnostni govornik je bil častni meščan Celja Jože Volfand, kulturni program sta pripravila Gimnazija Celje – Center in Orkester Akord s solistoma Natašo Zupan in Maticem Zakonjškom.

Dijaki Gimnazije Celje – Center so recitirali pesmi Otona Župančiča, Toneta Kuntnerja, Radoslava Razlaga in Gregorja Strniše. Orkester Akord pa je z obema pevcema oziroma sam izvedel skladbe Janka Gregorca, Jana Fučika, Slavka Avsenika in Vilka Ovsenika.

Jože Volfand je v svojem nagovoru med drugim dejal, da je zdaj, ko je Slovenija vstopila v četrto desetletje državnosti, pravi trenutek za vprašanje, kakšno Slovenijo želimo ob koncu tega desetletja. »Koliko bo zelena, koliko bo njena ekonomska moč slonela na znanju in inovacijah, koliko bo socialna? Kakšen bo naš skupni prostor življenja, ki je naš, nacionalni, in je evropski in  globalni? Odgovor je toliko bolj potreben, ker niti trg niti interesi svetovne politike ne bodo prizanašali ne Sloveniji ne našemu življenju niti družinskemu proračunu in osebnim ter skupnim sanjam.« Poudaril je, da mora zato Slovenija zgrajevati nacionalno identiteto, ki jo krasijo temeljne evropske vrednote, izostren odnos za dostojanstvo človeka in za zorenje demokracije. »Morda se bodo postopoma v javnih razpravah in na družbenih omrežjih tudi vse pogosteje pojavljala vprašanja, ali je človek res vreden samo toliko, kot potroši in porabi, toliko, kot ima. Ali pa se bodo sodobne tehnologije, ki lahko sicer približajo človeka človeku, še naprej preveč zlorabljale za tvitomanijo z besedno nesnago. Zadnji čas je, da vstopimo v desetletje, ki bo odprlo vrata za vetrove sprememb v kulturi besede brez ideoloških strasti in pritlehnosti in z mnogo večjo odgovornostjo do slovenskega jezika.«

 Po njegovem bo to desetletje zrelostni izpit za politiko, za vodenje in upravljanje države. »Premik k drugačni kulturi politike pomeni, da je na prvem mestu interes ljudi, ne pa stranke in skupine, ki misli, da je država samopostrežna trgovina, iz katere lahko vzame, kar hoče. Četudi je slovenska družba ideološko polarizirana, je dolžnost strank, da vselej iščejo poti za skupne rešitve, ki bodo v korist ljudi in Slovenije,« je poudaril častni meščan Jože Volfand.

 

Foto: arhiv MOC

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik