Anton Šturbej iz vojaške na politično misijo
Družba
Tipografija

 

Predstavljamo vam še enega noveg poslanca iz naših krajev. Anton Šturbej iz Rogatca je bil izvoljen v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah, kjer je prepričal 4.649 oz. nekaj več kot 26 odstotkov volilnih upravičencev. Vrsto let je bil zaposlen v Slovenski vojski, kjer mu je pod kožo zlezla samodisciplina. Slednja mu pride prav tudi v vlogi poslanca. Čeprav je njegovo delovno mesto sedaj v prestolnici, si želi kot politik prispevati k temu, da bi mladi dobili dovolj spodbud, da bi ostali v domačem kraju. Tudi za tradicionalne dejavnosti, kot je kmetijstvo, bi po njegovem prepričanju lahko s pridom izkoristili tehnološki napredek in digitalizacijo.

 

 

Politika in odnosi med levimi, sredinskimi in desnimi strankami ga zanimajo že vrsto let. O tovrstnih temah rad bere dnevni tisk in spremlja druge medije. »Ko je beseda kdaj nanesla na politiko, sem videl, da o tem področju vem več, kot bi morali vedeti tisti, ki se sami ukvarjajo s politiko,« pravi Rogačan, ki se dolgo časa ni želel politično opredeljevati. V politiko, natančneje v Slovensko demokratsko stranko se je vključil, saj je želel tudi sam dejavneje prispevati za boljšo prihodnost naše družbe.

Nekaj izkušenj ima z lokalno politiko. Leta 1994 je bil izvoljen v občinski svet Občine Rogatec. Vloga občinskega svetnika se mu zdi zelo pomembna. Je pa na lastni koži občutil, da mnenja manjšine velikokrat ne pridejo v ospredje. »Tudi stranke, ki imajo v občinskem svetu le enega ali dva predstavnika, lahko dajo kakšno dobro pobudo. Motilo me je, če večina ni upoštevala kakšnega koristnega mnenja manjšine.«

Prednosti samodiscipline

V preteklosti je bil med drugim zaposlen v Železarni Štore, kasneje pa v Slovenski vojski, kjer je bil častnik. Prav v vojaški uniformi je razvil samodisciplino, ki mu je pomagala tudi pri tem, da se je z lahkoto privadil vlogi poslanca. »Na seje državnega zbora se rad dobro pripravim in poskušam vnaprej predvideti, kaj bo še posebej pomembno. Skrbno preberem gradivo, ki je pomembno za določeno točko ali za delo pri kakšnem odboru,« pravi.

Delovni čas poslanca je drugačen, pogosto se obveznosti raztegnejo čez ves dan. Šturbej vmesne proste ure porabi za pripravo na naslednje dejavnosti. Je član komisije za poslovnik, odborov za obrambo, za zadeve Evropske unije, za kulturo ter odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. »Obramba je trenutno zelo pomembna tema. Vsi smo verjeli, da na evropskih tleh ne bo več vojne, a se je zgodila. Napore je treba vložiti v to, da bi se ta vojna končala,« poudarja.

Foto: Osebni arhiv

»Marsikdo ne razume, da kot državljan nima le pravic, ampak da mora tudi sam kaj prispevati k družbi.«

»Oba otroka sta že samostojna, sin živi v Švici, hči v Šmarju pri Jelšah. Ko smo z drugimi člani družine narazen, se seveda pogrešamo, ko pridemo skupaj, skušamo vse to nadoknaditi.«

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik