ŠENTJUR - Ogenj uničil žulje trdega dela
Družba
Tipografija

 

Silva Trupej iz Hrušovja v občini Šentjur je sredi maja doživela hud šok. V plamenih sta se znašla njen kozolec in hlev s skednjem. Na požar stavbe, dolge 23 metrov, jo jo z nenavadnim oglašanjem opozoril pes Reks. Gospa, ki se vse življenje preživlja s kmetovanjem, je uspela rešiti živino in traktor. Ostalo so uničili ognjeni zublji. V trenutku je ostala brez sena, strojev, orodja in pripomočkov, ki so nepogrešljivi pri njenem delu. »Celo življenje delam. Na jesen življenja sem zdaj dobila še ta udarec. Tako nesrečna sem, da ne morem povedati. Ob vsakem pogledu na pogorišče me boli srce,« je dejala.

 

 

Silva Trupej in njena sestra Darinka Lavrič sta se 14. maja zvečer, ko sta opravili delo v hlevih, odpravili v kuhinjo. Takrat je tja vdrl pes Reks in ju s svojim nenavadnim oglašanjem opozoril, da nekaj ni v redu. Pomislili sta, da je morda kakšna žival pobegnila iz hleva. Ko sta stopili ven, sta videli, da sta se v plamenih znašla kozolec in 250 let star hlev s skednjem. Silva je kar bosa stekla proti prizorišču in ven odpeljala starejši traktor, drugih strojev in kmetijskega orodja ni mogla rešiti. Zgorelo je listje za živino, plameni so vzeli tudi vso sveže seno, ki je bilo pripravljeno za živali. V ognjenih zubljih so bili med drugim uničeni orodje za sajenje krompirja in koruze, pripomoček za čiščenje žita, vozovi ter nakladalka, poškodovana so bila kolesa kmetijske prikolice in še marsikaj. K sreči ji je ob pomoči soseda uspelo rešiti vseh enajst glav živine.

»Dokler na prizorišče niso prispeli gasilci, je leseni del kozolca in hleva gorel tako bliskovito, da sploh ne morem opisati. Plameni so bili še posebej močni zaradi velike količine suhega sena. Segali so več metrov visoko. Da gori, so videli vse iz Planine pri Sevnici,« je dejala Silvina sestra Darinka.

Foto: Andraž Purg - GrupA

»Po smrti staršev in kasneje moža, ki je preminil v traktorski nesreči, je ostala sama. Ni obupala, živela in garala je naprej. Njena dobrota, skrb za živali in soljudi, človečnost, empatija, poštenje so vrednote, ki krasijo ponižnega, delovnega človeka, ki ne zna niti za trenutek pomisliti nase, ampak želi najboljše vsem od blizu in daleč,« je o gospe, ki jo je prizadel požar, dejala njena sorodnica. 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik