Kdo je ustvaril stripovski videospot za skladbo Disko skupine LPS?
Družba
Tipografija

Mladostna ustvarjalnost nima meja in ko se povežejo ljudje z idejami in s sanjami, lahko nastanejo krasne stvaritve. Februarja so to dokazali mladi glasbeniki, združeni v zasedbi LPS, ki so pretresli slovensko glasbeno sceno z zmago na Emi. Nedavno so za zmagovalno skladbo Disko, ki je njihovo avtorsko delo, predstavili še videospot, ki je nekoliko neobičajen, tako kot vse, kar je povezano s pojavom LPS. Narejen je v obliki stripa, ki ga je narisala prijateljica in sošolka z Gimnazije Celje – Center Manca Matelič, maturantka umetniške gimnazije likovne smeri.

 

Z zasedbo, ki je v teh dneh že v Torinu, sodeluje že od njenih začetkov. S prijatelji bo tako v torek, 10. maja, ob 21. uri pred velikim platnom v Celjskem mladinskem centru močno stiskala pesti za preboj LPS v finale Pesmi Evrovizije.

Od logotipa do videospota

Čeprav je za dijakinjo četrtega letnika iz Vojnika že nekaj časa najpomembnejša priprava na maturo, ni oklevala, ko je dobila povabilo za sodelovanje pri nastanku videospota za skladbo Disko. »Povezali smo se lani,« pripoveduje Manca Matelič, ki jo je klaviaturist zasedbe Žiga Žvižej, takrat še dijak šole, povabil, da bi za novonastalo skupino narisala logotip. Nastala je podoba nasmejanega kosa pice (LPS – Last Pizza Slice ali Zadnji kos pice). Nato je pogosto risala zasedbo, kasneje so nastale še naslovne risbe njenih skladb in razvilo se je dolgoročnejše sodelovanje. Ko je zasedba pod okriljem RTV Slovenija sklenila, da bo za svojo skladbo Disko ustvarila videospot v podobi stripa, je bilo jasno, da bo k sodelovanju povabila Manco.

Malo časa, a odličen izdelek

»Delo je bilo nekoliko stresno, saj ob obveznostih v šoli časa ni bilo veliko,« pravi mlada ustvarjalka, ki je pri tem projektu sodelovala z Matevžem Bervarjem, ki študira ilustracijo na ALU. »Skupaj sva pripravila scenarij, sama sem nato narisala like in določila barve. On je risal kompozicijske skice za vsako sličico, sama sem potem to malo po svoje narisala. Nastalo je približno petdeset sličic in za vsako sem porabila približno pol ure časa. Vesela sem, da nama je uspelo in da so bili vsi zadovoljni z izdelkom.«

Da je strip zaživel, je poskrbel montažer in Žigov bratŽan Žvižej, uspešen filmski in televizijski montažer, prejemnik številnih nagrad. Lani, ko je dobil kristalni celjski grb, smo ga predstavili bralcem Novega tednika.

Velika priložnost

Zaveda se, da je bil projekt odlična priložnost za večjo prepoznavnost njenega dela in možnost novih projektov. »Ko sem začela, je bilo težko doseči, da bi ljudje opazili moje risbe, ko sem jih objavljala na družbenih omrežjih. Nekaj časa sem bila v dvomih, ali naj še naprej objavljam in delam, kar mi je v veselje. Zdaj ko ustvarjam za LPS in tudi člani zasedbe objavljajo moje risbe, je lažje in moje delo vidi več ljudi.«

Računa, da ji bo delo pri nastanku videospota pomagalo odpreti številna nova vrata. Med drugim tudi tista na akademijo za likovno umetnost, kjer želi študirati ilustracijo, če bodo profesorji zadovoljni z mapo njenih izdelkov in jo bodo povabili na sprejemne izpite. Kot drugo možnost študija je navedla likovno pedagogiko, kar pomeni, da je likovni svet tisti, ki jo najbolj privlači.

Pri Disneyju opazili risbo

Da jo likovni svet privlači, je Manca ugotovila že v osnovni šoli, kjer je veliko risala, in še danes ji to zapolni večino prostega časa. »Pri trinajstih letih sem se odločila, da se bom tega lotila bolj resno. Začela sem spremljati druge ustvarjalce, ki so na spletu objavljali svoje izdelke, in njihove procese ustvarjanja. To mi je dalo navdih. Začela sem si izmišljati svoje like in zgodbe. Nisem še vedela, kam me bo pripeljalo.« V nekem obdobju so ji bile všeč animacije. »Rada sem gledala risanko z junakinjo Star, narisala sem ta lik in ga objavila na Instagramu ter dobila sporočilo, da so pri Disneyju opazili mojo risbo. Vprašali so, ali jo lahko objavijo tudi sami.« Seveda je bilo to veliko priznanje za njeno delo.

V družini s tremi otroki je najmlajša in tako kot brat bolj umetniško navdahnjena, zato tudi ni bilo nasprotovanj glede njene odločitve za likovno pot. »V šoli sem bila na začetku znana kot tista, ki veliko riše …« Ob tem je predvsem sama raziskovala in se učila s pomočjo spleta. V likovno šolo hodi šele zadnje čase, ko se pripravlja na sprejemne izpite in ugotavlja, da bi bilo treba v programu umetniške gimnazije nekatere stvari spremeniti, da bi mladi pridobili prava znanja.

Ko bo čas za uživanje

Kam jo bo življenje vodilo, še ne ve, pri čemer želi predvsem risati. »Všeč mi je, da lahko rišem digitalno, tako je nastal tudi strip za LPS, in na papir. Rada tudi gledam umetnike, ki ustvarjajo v studiih za animacijo in oblikujejo okolje ter like. Zanima me ilustracija, kjer je veliko možnosti ustvarjanja, pri čemer še iščem svojo smer,« pravi Manca Matelič, ki želi še naprej ustvarjati za LPS. »Všeč mi je njihova glasba, ki mi je bila navdih za risanje. Poslušam tudi različne rokovske izvajalce.«

Na vprašanje, kaj poleg risanja počne v prostem času, odgovori, da kar veliko časa preživi pred zasloni. Zaveda se, da to ni najbolje, zato razmišlja o dodatnih konjičkih. Ko bodo za njo šolske obveznosti, si bo privoščila pravi počitek. »Takrat bom samo uživala, lenarila in potovala,« povzame svoje sanjske počitnice. Deloma bi jih rada preživela na Havajih, pri čemer je v te načrte vključen tudi Žiga iz LPS ...

Foto: osebni arhiv

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...