Umrl je Franc Avberšek
Družba
Tipografija

V 75. letu starosti je umrl gospodarstvenik in politik Franc Avberšek iz Velenja. Med drugim je bil direktor Premogovnika Velenje, poslanec DZ, minister za energetiko, direktor velenjskega ekološkega inštituta Erico in rudnika Žirovski vrh v zapiranju.

 

Franc Avberšek je bil med leti 1988–1992 direktor Premogovnika Velenje. Kot magister rudarstva je deloval na vidnih mestih v energetiki in tudi kot poslanec DZ, izvoljen leta 1992, kjer je bil član komisije za evropske zadeve, odbora za gospodarstvo, odbora za infrastrukturo in okolje, odbora za nadzor proračuna in drugih javnih financ ter odbora za spremljanje uresničevanja Resolucije o izhodiščih zasnove nacionalne varnosti Republike Slovenije, so sporočili z velenjske občine.

Maja leta 1992 je postal minister za energetiko v drugi vladi samostojne Slovenije, ki jo je vodil Janez Drnovšek, kasneje je v Velenju sedem let vodil omenjeni ekološki inštitut Erico, od leta 2004 do 2008 je bil direktor rudnika Žirovski vrh v zapiranju. Upokojil se je leta 2008.

Vse življenje je bil predan in povezan z naravo, še posebej so ga prevzele gore. Ne le kot planinca in strastnega smučarja, ampak tudi kot lovca in varstvenika narave. Umetnost pa je bila tista, ki ga je ves čas izpolnjevala in navduševala.

Tudi po težki nesreči leta 2015, ko je po padcu s češnje na domačem vrtu ostal tetraplegik, priklenjen na voziček, ni izgubil volje so življenja. Po končani medicinski rehabilitaciji se je ponovno vrnil k umetnosti.

Franc Avberšek se je zavedal, da se nevihtam življenja lahko upremo le, če so naše korenine globoko v zemlji, v družinski tradiciji, v naših osebnih močeh in vrlinah. Menil je, da je življenje kljub omejitvam dragoceno in da lahko zapiše sončne slike, so ob slovesu zapisali na Premogovniku Velenje. »Bil je človek modrosti ter bogatih življenjskih izkušenj in preizkušenj. Z njegovim odhodom je nastala neskončna praznina, ki jo bomo skušali napolniti z bogatimi spomini.«

LKK, foto: MOV

 

 

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...