Mestni park v beli preobleki. Jutri tudi na smuči!
Družba
Tipografija

Kot smo že poročali, sta se celjska občina in javno podjetje ZPO, ki upravlja športno-rekreativne površine v občini, odločila, da bosta v mestnem parku uredila progo za smučarski tek in sankališče. Podjetje je za namen zasneževanja konec lanskega leta kupilo dodatno opremo, poleg dveh snežnih topov še hladilni stolp in visokotlačno črpalko. Žal narava načrtom ni sledila, zato pripravljavcem proge ni uspelo pripraviti že v času božično-novoletnih praznikov. Zadnje dni so bile temperature dovolj nizke, da jim je uspelo zagotoviti dovolj snega in urediti prvih 400 metrov proge. To bodo lahko športni navdušenci prvič preizkusili jutri. 

»Veseli nas, da v teh dneh naše mesto s progo za smučarski tek v mestnem parku dobiva možnosti za novo obliko zimske rekreacije. Prepričan sem, da se bodo številni prebivalci Celja in okolice različnih generacij z veseljem podali na progo, saj je tek na smučeh zelo priljubljena športna panoga. Zaradi možnosti gibanja v naravi, koristi za zdravje in seveda tudi velikih športnih uspehov v tej panogi v zadnjih letih,« je na dopoldanski predstavitvi tekaške proge povedal podžupan Mestne občine Celje, Vladimir Ljubek,

Družba ZPO Celje je na pobudo Mestne občine Celje, ki je financirala naložbo, ob koncu preteklega leta kupila dodatno opremo za zasneževanje površin in sicer dva nova snežna topova, hladilni stolp in visokotlačno črpalko. Investicija v novo opremo je ocenjena na približno 86 tisoč evrov.

Proga za smučarski tek je urejena v zahodnem delu mestnega parka, dolga je približno 400 metrov, če bodo vremenske razmere to omogočale, jo bodo izvajalci še podaljševali. Pričakujejo, da jo bodo, seveda ob izdatni podpori narave, uspeli ohraniti do prve polovice marca, ko imajo učenci in dijaki v regiji tudi zimske počitnice.

»Uporaba proge bo brezplačna in verjamemo, da bo pritegnila veliko smučarjev tekačev, tako začetnikov kot tudi tistih, ki so že bolj vešči teka na smučeh in da bodo na njej uživali. Upam tudi, da bodo občani spoštovali, da je proga namenjena smučarskemu teku in da ne bo prihajalo do uničevanja, da je ljudje ne bodo uporabljali za sprehode in druge aktivnosti, za katere proga ni namenjena,« pa je dejal direktor podjetja ZPO Celje, Ivan Pfeifer

Kot je še povedal Pfeifer bodo skušali v najkrajšem možnem času pri otroškem igrišču urediti še manjše sankališče. Tega si otroci v mestu zelo želijo, saj so kup kjer so pripravljali sneg za tekaško progo, hitro spremenili v sankališče.

V mestnem parku si bo mogoče brezplačno izposoditi tudi celotno opremo za tek na smučeh to sta občina in ZPO uspela zagotoviti v sodelovanju z Zavarovalnico Sava, podjetjem Rossi Sport ter Teniškim klubom Celje.

Prvi se je po sicer še ne povsem pripravljeni progi podal direktor podjetja s športno opremo, ki sodeluje pri tem projektu, Robert Karlatec. Kot pravi, so v zadnjih letih postai Slovenci »nori« na to vrsto zimske rekreacije. 


Ker gre za rekreativno prizorišče v naravnem okolju in ker ne gre za organizirano vadbo izpolnjevanje pogoja PCT za uporabo tekaške proge ni obvezno, ga bo pa treba spoštovati za izposojo tekaške opreme v prostorih teniškega kluba.

 

Na Visti že tečejo

Kar ni uspelo Celjanom, je Velenjčanom. Ti so pri pripravi mestne proge za tek na smučeh že lahko uporabili izkušnje iz pretekle zime. Na zadnji dan leta 2021 so tako s pomočjo tehničnega snega odprli osvetljeno tekaško progo, dolgo 380 metrov. V teh dneh, ko so bile temperature dovolj nizke, so s snežnim topom naredili dovolj snega, da je od torka za smučarski tek na voljo še dodatnih 180 metrov urejene proge.

Od četrtka je na voljo za uporabo tudi sankališče, kjer lahko najmlajši naredijo tudi prve smučarske zavoje. Smučarski park na Visti je osvetljen, mini smučišče in sankališče pa sta zaradi večje varnosti ločena z naletno mrežo.

Na tekaško progo, kjer je mogoče teči v obeh tehnikah, tako klasični kot prosti, se je mogoče podati vsak dan med 8. in 20. uro.

Vsi, ki bi se želeli preizkusiti v tem tudi med Slovenci vedno bolj priljubljenem športu in še nimajo svoje opreme, si jo lahko izposodijo. Cena za izposojo tekaškega kompleta znaša šest evrov. Za opremo so poskrbeli pri velenjski športni zvezi.

Tekaško progo in sankališče je velenjska občina uredila v sodelovanju s Športno-rekreacijskim zavodom Rdeča dvorana, Smučarskoskakalnim klubom Velenje, Športno zvezo Velenje in Zavodom za turizem Šaleške doline. Občina je za ta projekt namenila 25.000 evrov.

 

 LKK, foto: LKK, MOC in MOV

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...