Šmarčanka Tajda Korče zmagala v Slovenija ima talent
Družba
Tipografija

 

Neverjetno gibčno dekle Tajda Korče je zmagovalka osme sezone oddaje Slovenija ima talent. »Ganjena sem in presrečna! Hvala, Slovenija za vse glasove! Zdaj čakam samo še, da se zbudim, ker to so najlepše sanje,« je povedala mlada Šmarčanka, ki je v finalni oddaji ugnala preostalih osem finalistov.

 

 

V pogovoru za Novi tednik v začetku oktobra je pojasnila, da svojega talenta ni odkrila, ampak ga je razvila. Pred leti se je namreč začela zanimati za dejavnost, ki je v angleškem jeziku znana kot »contortion«, kar bi po slovensko lahko prevedli v izkrivljanje ali upogibanje. Gre za spretnost izjemne telesne gibljivosti, po zaslugi katere lahko prikaže najrazličnejše figure, ob katerih ljudem zastane dih. Ob njenem nastopu v oddaji Slovenija ima talent se je marsikdo vprašal, v katero smer je obrnjeno njeno telo. Za nekatere so bili prizori tako presunljivi, da so za kakšen trenutek celo raje pogledali stran od televizijskega zaslona.

15-letno dekle iz Šmarja pri Jelšah, obvlada nekatere spretnosti, s katerimi bi bila verjetno dobrodošla v kakšni gimnastični ali akrobatski skupini. Kako upogljivo in gibčno je njeno telo, je začela raziskovati pred približno dvema letoma med poletnimi počitnicami. Ker so se nato začele šolske obveznosti, je svoje zanimanje za približno leto postavila na stranski tir, a ga je pred časom spet obudila. Je samoukinja. Tovrstnih spretnosti se je namreč naučila ob gledanju posnetkov na kanalu Youtube.

Čeprav morda kdo misli, da je za kaj takšnega potrebno dolgoletno športno udejstvovanje, Tajda dokazuje nasprotno. Le približno dve leti se je ukvarjala s plesom, nato je energijo usmerila v spoznavanje meja, kaj vse lahko naredi s svojim telesom. Začela je slediti posnetkom gimnastičnih navdušencev iz različnih koncev sveta, ki so v objektiv svoje kamere ujeli napotke, kako se primerno ogreti in razgibati. Nato je začela preizkušati različne gibe in figure. »Ko se lotim česa novega, mi pri tem pomaga sestra, ki me podpre ali prime. Sicer pa je za tovrstne spretnosti treba predvsem veliko vaje,« je pojasnila.

Gibi, ki navdušujejo

Svojega telesa ne more razgibati vedno enako. Kadar ni v najboljši koži, je izvajanje določenih vaj težje. Ko si zavrti svoje posnetke, vidi, kje bi lahko od sebe dala še več. Po drugi strani so tisti, ki takšnih sposobnosti nimajo in ki jo pri tem le opazujejo, ponavadi vedno navdušeni.

Najprej je meje svoje gibljivosti preizkušala vsak dan, ko je le imela kaj prostega časa. To je včasih skupaj naneslo tudi pet ur treningov. V obdobju epidemije koronavirusa, ko je imela izobraževanje na daljavo, je vadila že približno uro pred začetkom pouka, temu konjičku je posvetila tudi šolske odmore. Sčasoma je ugotovila, kakšna obremenitev ustreza njenemu telesu, je dejala. In dodala, da v zadnjem obdobju vadi dvakrat do trikrat na teden približno dve uri.

»Če bi ves čas razmišljala o slabih plateh in si ne bi upala poskusiti ničesar novega, ne bi napredovala. Naučila sem se, da ne smem pretiravati. Doslej na srečo še nisem imela slabe izkušnje,« je odgovorila na vprašanje, kakšne so pri tej dejavnosti možnosti poškodb. Doslej nasvetov ni iskala pri trenerju gimnastike ali pri izkušenem plesalcu. Včasih kakšno vprašanje zastavi ostalim spretnežem, ki svoje osupljive telesne zmožnosti delijo na katerem od družbenih omrežij.

V tretje gre rado

Za sodelovanje v oddaji Slovenija ima talent se je želela prijaviti že v preteklih sezonah. V eni od njih se je želela predstaviti s petjem, v drugi s plesom, vendar naposled ni zbrala poguma. Tokrat je jeziček na tehtnici prevesilo spoznanje, da je njen nenavaden talent dovolj zanimiv, da ga pokaže še drugim. Potrditev, da se je odločila pravilno, ni izostala.

Že oktobra je povedala, da ji je sodelovanje v tej priljubljeni oddaji dalo potrditev, da gre v pravo smer. Ponosna je nase, da je zbrala pogum in se prijavila. »Mislim, da bo to ena najboljših izkušenj v mojem življenju,« je dejala. Še posebej jo je presenetilo, da sta voditelja šova Peter Poles in Sašo Stare njeni točki namenila zlati gumb. Zahvaljujoč njuni odločitvi, je Tajda iz prve avdicijske oddaje napredovala neposredno v polfinale. Nato je dijakinja Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje osvojila še zmago.

Foto: arhiv Pro plus

 

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...