V nekaj minutah vam stres strese z ramen
Družba
Tipografija

Nekdanja košarkarica s čudežnimi rokami in z močno energijo

Tjaša Fendre se je v športni karieri srečala z različnimi načini masaž, po igralski karieri je to področje izbrala za svoj poklic. Danes znanje, ki ga je pridobivala tako v tujini kot doma, s pridom uporablja pri uvajanju in razvijanju novih ter za širšo javnost morda še ne tako dobro znanih oblik terapevtskih masaž. V zadnjem obdobju se vse bolj posveča tudi zvočnim in energetskim terapijam.

 

Tjaša Fendre je še zelo mlada srečo preizkusila v tujini, in sicer v deželi ljubezni, Franciji. Glede na to, da je bila takrat tudi članica ženske košarkarske reprezentance in da je v sebi skrivala res velik košarkarski talent, bi večina pomislila, da jo je v tujino zvabila kraljica iger. A temu ni bilo tako. Že takrat je poslušala predvsem srce in mu tudi sledila. Prvih nekaj let se je z igranjem košarke v Franciji tudi preživljala.

Še vedno zelo mlada, stara komaj 22 let, je spoznala, da je košarka ne osrečuje tako, kot bi si želela, zato je za nekaj časa športne copate obesila na klin. Vedno bolj jo je vleklo v svet masaž in zdravega načina življenja. V Franciji se je vpisala v šolo za kozmetičnega tehnika in jo s tečajem klasične masaže ter nege telesa uspešno končala. Nato se je za dve leti vrnila v Slovenijo, kjer se je dodatno izobraževala na področju klasične masaže in limfne drenaže. »V Sloveniji sem se izpopolnila na terapevtskem področju. To je v primerjavi s Francijo pri nas precej bolj razvito. Več poudarka je na terapevtskih in tudi športnih masažah, medtem ko je v Franciji v ospredju predvsem nega telesa. In lepotičenje,« razlaga nasmejana visokorasla in energična Velenjčanka, ki si je dom ustvarila v Grižah.

Pohvali se lahko z več kot desetletnimi izkušnjami z masažami, ki jih je nabirala v priznanem zdravilišču in spa centru Thallasso Ouistreham v Franciji. Po prihodu v Slovenijo zadnja leta redno masira v številnih slovenskih zdraviliščih (Terme Olimia, Rogaška Slatina, Dobrna, Rogla ...). Vedno pogosteje tudi v različnih podjetjih.

Za takojšnje olajšanje na delovnem mestu

Med sodobnimi oblikami masaž je vedno bolj priljubljena kratka, 15-minutna terapija na delovnem mestu. »Ker je res učinkovita,« pravi sogovornica. »Gre za nekoliko drugačno obliko masaže, pri kateri maser pritiska na akupresurne točke, kar povzroči takojšnje olajšanje. Tovrsten način masiranja in sproščanja je vedno bolj priljubljen tudi pri nas. Razmah se je začel v zadnjih nekaj letih, ko so tudi slovenska podjetja začela več pozornosti namenjati počutju zaposlenih in zdravju na delovnem mestu,« pravi Tjaša Fendre.

Kadar kot maserka obišče podjetje, poskrbi, da se njene stranke v nekaj minutah sprostijo in da so v naslednjih nekaj urah, ko odidejo z njenega stola, produktivnejše. Vedno pogosteje se način masaže na stolu širi tudi v salone, kjer lahko terapevti izvedejo celotno terapijo, s katero odpravijo zakisanost in zategnjenost telesa. A nič ni večno, zato bi si moral vsak vsaj enkrat mesečno vzeti čas za tovrstno sprostitev. Ta, kot pravi sogovornica, še zdaleč ni zgolj trenutni užitek, saj se pozitivne posledice kažejo v vseh porah življenja.

Že občasen kratkotrajni počitek na posebnem masažnem stolu lahko posamezniku povsem spremeni življenje. Predvsem gre za stresno razbremenitev. »Stres se namreč nalaga in izraža v različnih delih telesa. Vrat in ramenski obroč sta glavna nosilca stresnih bremen. Za stres so velikokrat kriva potlačena čustva, ki se v nas nabirajo vse življenje. Na ta čustva se ›usedejo‹ še vsakodnevne stresne situacije,« pojasnjuje izkušena maserka, ki razkrije še, da je za bolečine v ramenskem obroču in vratu ter za glavobole v največji meri kriv stres. Prisilni drži, ki jo pogosto krivimo za to, lahko pripišemo zgolj 20 odstotkov »krivde«. »Seveda pri zmanjševanju stresa in bolečin v hrbtenici zelo pomaga redna zmerna telesna dejavnost.«

Ostala nebrušen športni diamant

Tjaša Fendre še vedno velja za enega največjih košarkarskih talentov v slovenski ženski košarki. A kot priznava, pravega razcveta ni nikoli doživela. Tudi zato, ker v košarko, v katero so jo vpeljali trenerji pri dvanajstih letih, ni bila nikoli zares zaljubljena. Od nekdaj jo je privlačil ples, h kateremu se danes vedno pogosteje vrača. In v njem neizmerno uživa.

In kako je sploh »zajadrala« pod koše? Ker je v višino že v osnovni šoli zbrala zavidljivo število centimetrov, so jo šolski trenerji in vodje športnih ekip povabili v ekipo za šolsko košarkarsko ligo (ŠKL). Na eni od tekem so jo opazili trenerji celjskega kluba, ki so v njej videli nebrušen diamant. Povabili so jo na nekaj treningov in zgodba se je začela pisati. »Doma so bili vsi zelo veseli hitrega napredka in uspehov,« se spominja Tjaša, ki je v vsega dveh letih rednih treningov prišla najprej do kadetske in kasneje tudi do mlade reprezentance U21.

Ko se je še kot najstnica preselila v Francijo, je za nekaj let postala profesionalna igralka, saj si je z igranjem košarke služila kruh. A je dokaj hitro spoznala, da takšno življenje ni zanjo, da v igri ne uživa tako, da bi se bila pripravljena športu povsem podrediti. Takrat je začela graditi svojo poslovno pot. Ob šolanju za maserko je Tjaša organizirala in vodila tudi košarkarske kampe. »Ustanovila sem društvo in urejala trening izmenjave za francoske košarkarje, ki so hodili v Slovenijo trenirat, in za slovenske trenerje, ki so znanje nabirali v Franciji,« razkrije še eno od svojih dejavnosti. Pri tem ji je, prizna, veliko pomagala prav njena sicer kratka košarkarska kariera.

Najbolj »kul« je sir

V Franciji je Tjaša Fendre s presledki preživela deset let. Ob prvi vrnitvi domov je dejala, da se v deželo ljubezni ne bo več vrnila. In da ne bo več igrala košarke. Obe obljubi je prelomila. V Francijo se je namreč vrnila prav zaradi igranja košarke. A košarkarska avantura ni trajala dolgo. Je pa nekaj let dlje ostala na tujem. Danes je odločena, da je življenja v Franciji nepreklicno konec.

Prizna, da se nikoli ni povsem navadila na francoski način življenja, ji je bila pa od nekdaj všeč hrana. Še posebej sir. »In to, da si znajo vzeti čas za hrano. Vsak večer ob približno 19. uri si vzamejo urico, da se družina zbere in druži ob pijači in jedači. Nato gredo spet vsak po svoje. To bi z veseljem preslikala tudi k nam,« pravi v smehu, sicer pa je njen odgovor, ko beseda nanese na primerjavo obeh držav, da je v Sloveniji vse boljše.

Foto: SHERPA in osebni arhiv

»V košarki nisem doživela pravega razcveta. Imela sem veliko talenta, a premalo motivacije ter tudi nekoliko drugačne želje. Sem živ dokaz, da je zgolj talent brez prave volje in trdega dela premalo.«

 

»Stres se nalaga in izraža v različnih delih telesa. Vrat in ramenski obroč sta glavna nosilca stresnih bremen. Za stres so velikokrat kriva potlačena čustva, ki se v nas nabirajo vse življenje. Na ta čustva se ›usedejo‹ še vsakodnevne stresne situacije.«

 

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...