V glasovih išče veličino glasbe
Družba
Tipografija

 

Ko opisuje, kako ji je uspelo, da je z mladimi pevci na mednarodnih tekmovanjih osvojila prve nagrade, ne more prikriti lesketa solz, ki se ji prikradejo v oči. Na odru se je glasbi že prepustila tako močno, da je člane svojega zbora do konca skladbe pripeljala z zaprtimi očmi. Sledila sta navdušenje občinstva in še eden v zbirki dosežkov. A Andreja Došler iz Rogaške Slatine se zborovodstvu ne posveča, da bi zbirala lovorike. Že davno je spoznala, da je glasba način sporazumevanja, ki ljudem omogoča nekaj več. Je višja sila, ki lahko zmore tudi to, da se pri množici pevcev uskladi utrip srca.

 

 

Prizadeva si, da zbor ni le skupek posameznikov, ampak celota, katere glasovi ljudi ganejo do srca. Zato je potrebna skupna uglasitev. »Natančna intonacija in zveneče harmonije so posledica tega, da smo pevci kot eno, da se res ujamemo. Za to je treba veliko dela, ogromno vaj, nastopov,« je dejala zborovodkinja, ki v zadnjem času vidnejše uspehe dosega s Komornim zborom Cantabile. V njem prepevajo mlade pevke iz Obsotelja in s Kozjanskega.

Pred dnevi se je z omenjenim zborom, ki k sodelovanju lepo vabi nove članice, udeležila mednarodnega zborovskega tekmovanja Rimini. V kategoriji folklora so dekleta osvojila zlato medaljo in drugo mesto. Zaradi razmer, povezanih z epidemijo koronavirusa, članice zasedbe niso odpotovale v Italijo. Žirija je ocenila njihove videoposnetke.

Prepevanje pred kamero je vse kaj drugega kot sporazumevanje z občinstvom, za kar so se trudile zadnja leta. Zato je zborovodkinja veliko premisleka namenila pripravi deklet na snemanje. Spodbudila jih je, da so si v mislih predstavljale svoje družine, žirijo in občinstvo. Meditirale so o tem, kako skupaj pojejo in uživajo. Med drugim so si na roko kanile eterično olje vrtnice in poskrbele še za druge podrobnosti, zahvaljujoč katerim se zbližajo pred vsakim nastopom.

Foto: SHERPA

»Ko začutim, da mi je glasba všeč, vedno poslušam besedilo in v njej iščem njen pomen. Ob tem se velikokrat spomnim besed zborovodje Nikolaja Žličarja, ki je na eni od pevskih revij dejal, da naloga sestavov ni ugajati občinstvu, ampak ga vzgajati.«

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...