ŠMARJE PRI JELŠAH - Kdaj namesto mreže spodobna cesta?
Družba
Tipografija

 

Da je odsek ceste Grobelce–Loka pri Žusmu–Tinsko, ki bolj kot na prometno povezavo spominja na razpokano mrežo, potreben obnove, nekateri člani občinskega sveta Občine Šmarje pri Jelšah opozarjajo že več kot petnajst let. Zato jih je presenetilo, da se obnova ponovno odmika. Župan Matija Čakš pravi, da problematiko razume. A si bolj kot prerazporejanje denarja v proračunu ali dodatno zadolževanje občinskih financ želi, da bi cesto pod svoje okrilje vzela država.

 

 

Občinski svetnik Ivan Žaberl (SLS) je na zadnjem občinskem svetu opozoril, da je bilo v preteklem načrtu razvojnih programov načrtovanih približno 1,1 milijona evrov za obnovo dotrajane ceste Grobelce–Loka pri Žusmu–Tinsko v letih 2022 in 2023. Glede na nov načrt razvojnih programov se obnova odseka omenjene ceste odmika v leti 2024 in 2025. Žaberl je kritičen, da omenjeni odsek doslej ni bil deležen večjih posegov, izvajalec obnavlja le bankine. »Omenjena povezava je močno obremenjena, saj je v bližini kamnolom Žusem, po njej vsak dan pelje od 150 do 200 tovornjakov. To pomeni, da so bankine povsem uničene. Na treh četrtinah celotnega odseka je cesta povsem razpokana, videti je kot mreža.«

Dodal je, da je v obdobju zadnjih dveh let domačine, ki so želeli protestirati in cesto zapreti, od tega odvračal prav zaradi tega, ker je bil začetek obnove odseka predviden za prihodnje leto.

»Tega sami ne zmoremo«

Šmarski župan Matija Čakš je povedal, da je občinska uprava naročila izdelavo projekta za obnovo polovice odseka omenjene ceste. Po projektantskem izračunu bi obnova stala 2,8 milijona evrov, kar predstavlja četrtino občinskega proračuna. »Vsi vemo, da je cesta močno obremenjena in da je res potrebna obnove. Želim si, da bi naša občina dosegla dogovor s šentjursko občino, ki od podjetja Trik kamenine dobiva koncesionarski denar, mi njene obnove namreč nismo zmožni plačati sami. A tako kot naša občina ne bi plačala za obnovo ceste v Šentjurju, tudi Šentjurčani verjetno ne bodo želeli plačati naše.« Kakšne posebne naklonjenosti ne pričakuje niti od koncesionarja, ki uporablja kamnolom. »Zasebnika, ki bi za obnovo ceste na svojo pobudo prispeval material, še nisem srečal. Državi je namreč plačal koncesijo in tako izpolnil svoje obveznosti. Čeprav uniči vse ceste, ni nikomur ničesar dolžen.«

Čakš bi rad Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI) pozval, naj omenjeno cesto uvrsti med državne ceste. Za obnovo celotnega odseka bo namreč treba še več denarja. Še ena od možnosti je, da bi se občina obnove lotila po delih.

Foto: Ivan Žaberl

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

»Potipala sem noge in jih nisem več čutila« »Potipala sem noge in jih nisem več čutila«...
Petek, 29 Oktober 2021 02:43
Kako hitro se lahko človeku življenje obrne na glavo, je lani decembra spoznala Jerneja Štarkel iz G...

Preberite več...