Strasti se umirjajo
Družba
Tipografija

Po tednu samotestiranja osnovnošolcev se strasti počasi vendarle umirjajo, pravi Marijana Kolenko, ravnateljica OŠ Lava in vodja aktiva ravnateljev celjskih osnovnih šol ter glasbene šole. Delež otrok, ki se šolajo od doma, je v Celju majhen, še manj je tistih, katerih starši zaradi upora ne želijo podpisati niti soglasja niti nesoglasja za samotestiranje. Ravnatelji in učitelji ob tem opozarjajo, da bi bil zdaj res že čas, da bi se lahko spet posvetili svojemu poslanstvu, kakovostnemu poučevanju.

Nekateri starši so nestrinjanje z ukrepi izrazili s simbolnim prižigom svečk. 

Kot je ocenila Marijana Kolenko, vodja aktiva ravnateljev celjskih osnovnih šol in glasbene šole, so se vse celjske šole na izvedbo samotestiranja zelo dobro pripravile in je bilo že prvi dan brez zapletov. »Otroci so se odlično prilagodili, tudi najmlajši so uspešno ob vodenju učiteljev in učiteljic opravili samotestiranje. Lahko rečemo, da smo z dobro predpripravo razblinili kar nekaj strahov.« Kolenkova ocenjuje, da se po tednu dni strasti umirjajo. Trenutno se na daljavo v vseh rednih devetih celjskih osnovnih šolah izobražuje približno 160 učencev. Približno 30 je še takšnih, katerih starši še niso oddali soglasja ali nesoglasja.


»Glavna naloga je poskrbeti za otroke«

Čeprav se zdi, da se morajo zaposleni v šolah zadnje leto bolj kot poučevanju posvečati ostalim stvarem, njihova glavna naloga ostaja skrb za otroke.


Ob tem je dolgoletna celjska ravnateljica opomnila, da je širjenje neresnic in laži, ki ustanovi povzročajo škodo, iztožljivo. »Mazanje ugleda tistih, ki delajo z in za mlado generacijo, je prav tako zakonsko opredeljeno in lahko se zgodi pritožba tudi v obratni smeri,« zaključi.

 

Pred Mestno občino Celje so minuli konec tedna zagorele svečke upanja za svobodno prihodnost otrok in šolo brez omejitev ter v podporo županji Občine Semič. Prižgali so jih starši, ki nasprotujejo trenutnim ukrepom v osnovnih šolah. Kot so povedali zbrani, ne gre za organiziran protest, ampak želijo na miren in pozitiven način osveščati ljudi in širiti ljubezen.

 

Foto: SHERPA in Andraž Purg - GrupA

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

»Potipala sem noge in jih nisem več čutila« »Potipala sem noge in jih nisem več čutila«...
Petek, 29 Oktober 2021 02:43
Kako hitro se lahko človeku življenje obrne na glavo, je lani decembra spoznala Jerneja Štarkel iz G...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...