Znanje, radost in otroški smeh
Družba
Tipografija

Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda velja za najstarejšo v velenjski občini. Svečano so jo odprli na dan mladosti, 25. maja, leta 1960, ko se je začela pisati nova čudovita zgodba znanja, radosti in otroškega veselja. Epidemija je lani sicer preprečila veliko praznovanje, a ni ustavila kreativnega ustvarjanja. V počastitev visokega jubileja so učitelji in učenci pripravili svojevrstno avtorsko čestitko. Jutri, v torek, vabijo na večer glasbe, plesa in mladostniške norosti.

 

Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda ima sloves prve šole v Velenju. Temeljni kamen je bil položen 31. avgusta 1953. Novembra 1955 so bile zgrajene prve štiri učilnice, ki so bile še neogrevane. Pouk je bil v dveh izmenah, takrat tudi še v stari šoli in še v dveh prostorih izven šolske stavbe. Dela v šoli so se nadaljevala do šolskega leta 1961/62, čeprav je Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda svečano odprtje doživela že 25. maja 1960. Takrat se je začela tudi pisati čudovita zgodba znanja, radosti in otroškega veselja. Na prehojeno pot je zelo ponosen tudi sedanji ravnatelj Sebastjan Kukovec, ki z zadovoljstvom vodi šolo s srcem in tradicijo. Po njegovem mnenju je ena glavnih nalog sodobnega šolstva, da se zna in zmore hitro prilagoditi spremembam, ki jih narekuje čas.

Šola Mihe Pintarja Toleda je, kot ponosno pravi ravnatelj, nekaj posebnega tudi iz arhitekturnega vidika. Po modelu švedskih šol so jo zgradili proletarci in takratna mladina s prostovoljnim udarniškim delom. »Vsak razred je hiška zase z lastnim atrijem. Glede učnega okolja, je šola res čudovita, a jo že pošteno najeda zob časa,« pravi ravnatelj, ki zadnja leta z ustanoviteljico Mestno občino Velenje išče ustrezne rešitve za primerno obnovo stavb, enako tudi za širitev, ki bi omilila vedno večjo prostorsko stisko. »Zagovarjam stališče in mislim, da bodo odgovorni v občini temu sledili, da bi ob obnovi ohranili kakovostno učno okolje. Je pa tovrstna zgradba zelo zahtevna in potratna pri vzdrževanju.«

Muzikal Vesna v novi preobleki

Šola Mihe Pintarja Toleda ima bogato tradicijo glasbenih in gledaliških predstav. Šolska vnema, strast in povezanost so učence in učitelje tudi v tem koronačasu opogumile, da so šoli, ob jubileju, ki ga je ta praznovala že v lanskem koledarskem letu, ustvarili svojevrstno čestitko. »Skupaj smo pripravili nekaj drugačnega, nekaj našega,« pove ponosno ravnatelj, ki bo z ostalo ekipo v torek na odru velenjskega doma kulture nastopil v premierni uprizoritvi celovečernega muzikala Vesna.

Gre za osnovnošolsko priredbo klasične zgodbe po filmski uspešnici Mateja Bora iz 60. let. »Je zgodba o nedolžni razigranosti, ljubezenskih prigodah in mladostniških izzivih, s katerimi se soočajo šolarji tik pred nacionalnimi preverjanji znanja. Osnovno zgodbo smo postavili v naše okolje, v Velenje, in v osnovnošolski čas,« pravi Kukovec, ki pri izvedbi muzikala sodeluje kot mentor in hkrati kot glasbenik v zasedbi, ki bo vso glasbo odigrala v živo.

Pri predstavi, ki jo bodo učenci na oder postavili v koprodukciji Festivala Velenje, sodeluje enajst mentorjev in osrednjih igralcev. »Glede na to, da pri projektu sodeluje cela šola, je prav, da smo dali priložnost tudi najmlajšim učencem. Tako se bodo s krajšo točko predstavili tudi učenci razredne stopnje,« še pravi Kukovec,

Foto: OŠ MPT

Na oder Doma kulture Velenje v koprodukciji s Festivalom Velenje prihaja celovečerni muzikal Vesna, osnovnošolska priredba klasične zgodbe po filmski uspešnici Mateja Bora iz 60. let. Premiera bo v torek, 12. oktobra, ob 18. uri.

 

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Upokojenca ostala brez doma Upokojenca ostala brez doma
Petek, 21 Januar 2022 09:10
Nesreča nikoli ne počiva. To sta na lastni koži izkusila upokojenca iz Podgorja v mestni občini Vele...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik