Savinjski Oktoberfest pritegnil ljubitelje tega bavarskega praznika (FOTO)
Družba
Tipografija

V Žalcu je bilo v soboto mogoče čutiti bavarski utrip. Tržnica pri fontani piva se je že petič spremenila v prizorišče Savinjskega Oktoberfesta. Pivo, klobase in preste so po letu premora ponovno privabili številne ljubitelje piva, ki so se ob živi glasbi in zabavnih igrah veselili do jutranjih ur. Bavarcem se je zagotovo kolcalo po vsem tem. Zaradi epidemije so namreč že drugo leto zapored odpovedali svoj Oktoberfest, medtem ko ga je Savinjčanom ob zagotavljanju vseh zaščitnih ukrepov uspelo uspešno spraviti pod streho.

Savinjski Oktoberfest ni zgolj »uvožen« praznik piva, temveč ima tudi bogato domačo etnološko noto. Del dogajanja je tradicionalni Hmeljarski likof, na katerem hmeljarji ob koncu obiranja hmelja potegnejo črto pod hmeljarsko sezono. Združenje hmeljarjev Slovenije ga je dolga leta pripravljajo v Hmeljarskem domu Petrovče, zadnja leta je na prostem v središču Žalca in s tem veliko bolj viden javnosti. Kot je izpostavil žalski župan Janko Kos, tega praznovanja ne sme pokvariti nobena epidemija. »Prav je, da hmeljarji držijo skupaj in se ob koncu sezone znajo poveseliti. Letošnja leta je nekoliko manjša, a bo hmelja za pivo kljub vsemu dovolj.« Lani so hmeljarji, kot je nadaljeval predsednik združenja Janez Oset, imeli težave z delovno silo, letos jim je zagodlo vreme. »V teh hudih časih bo tudi ta polovični pridelek težko prodati. Bojim se, da ga ne bomo prodali dobro.«Slovenski hmeljarji so po besedah strokovnjakinje za hmeljarstvo Irene Friškovec letos pridelali približno 1.900 ton hmelja, kar je približno 800 ton manj kot lani, kljub temu, da so letos pridelovali hmelja na dobrih 50 hektarjih več površin.

Združenje hmeljarjev Slovenije že tradicionalno podeli priznanja. Anton Toni Zupančič iz Kaple, ki ga je v hmeljarstvo pred več kot tridesetimi leti pripeljala ljubezen, je prejel priznanje za uspešno pridelavo hmelja in pozitiven ter objektiven odnos do hmeljarstva. Andrej Kresnik iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je postal dobitnik priznanja za uspešno hmeljarjenje in požrtvovalno delo pri promociji slovenskega hmeljarstva. Hmeljarski princesi Evi Bizjak iz Gotovelj so podelili priznanje za njeno prizadevno opravljanje funkcije hmeljske princese in njeno delo v Združenju hmeljarjev Slovenije, medtem ko dr. Sebastjanu Radišku z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije za njegov strokovni prispevek pri obvladovanju in preprečevanju širjenja bolezni hmelja, še posebej hude viroidne zakrnelosti hmelja, in njegovo pripravljenost, da je praktično ob vsakem času pripravljen pomagati pri reševanju zagat v zvezi s hmeljevimi boleznimi na terenu. Med prejemniki priznanja je bil tudi župan občine Žalec Janko Kos za dobro sodelovanje z Združenjem hmeljarjev Slovenije in promocijo slovenskega hmeljarstva. Preden so zabili pipico v sodček, kar tradicionalno naredita pobudnica dogajanja, podjetnica Mira Petre in župan Janko Kos, se je združenje zahvalilo tudi vsem organizatorjem. Pri tem namreč poleg združenja stopijo skupaj še tamkajšnji zavod za kulturo, šport in turizem, občina in podjetje Petre. Foto: SHERPA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik