Srednjeveški »žur« po žovnšeko (FOTO)
Družba
Tipografija

Braslovčani so v soboto zavrteli časovni stroj v čas, ko so na gradu Žovnek še živeli Celjski grofje. S srednjeveškim dnevom, kakor so poimenovali to tradicionalno prireditev, so obudili živahno dogajanje na gradu nekoč, ko so glavno besedo imeli vitezi, grajska gospoda in drugi nič manj pomembni takratni prebivalci, kot so bili rokodelci, obrtniki, slikarji, plesalci in drugi. Dogajanje, katerega namen je opozoriti na vedno bolj obnovljen grad Žovnek, je na njegovo dvorišče privabilo pisano množico obiskovalcev, ki so bili nad vrvežem več kot navdušeni.

Dan odprtih vrat, ki je bil tokrat že drugič, je bil sprva načrtovan že v času občinskega praznika Braslovč sredi septembra, a ga je Zavod za izobraževanje, kulturo šport in turizem tri jezera, ki je glavni organizator dogajanja, zaradi spremenljivega vremena odpovedal. Tokrat se mu je vreme oddolžilo in po nekaj dneh oblakov in dežja je v soboto le prišlo na vrsto sonce. Razjasnitev je bila le pika na i raznovrstnemu dogajanju, ki je marsikaterega obiskovalca prijetno presenetilo. Organizatorji so se namreč izkazali in k sodelovanju povabili kar nekaj različnih srednjeveških in drugih zgodovinskih skupin.

Vitezi najemniki grofov Celjskih so postavili srednjeveški tabor in na ogled postavili svoje orožje. Najmlajši obiskovalci so se se lahko preizkusili, kako je biti vitez, ko so se z lesenimi in penastimi meči in ščiti v čisto pravi areni pomerili v mečevanju. Zavod za izobraževanje, kulturo šport in turizem tri jezera je tudi letos v goste povabil mlado srednjeveško skupino rokodelcev in obrtnikov Maistri Marpurgi s sedežem v Mariboru. Prikazali so, kako so nekoč izdelovali orodje, orožje in lesene izdelke. Na Žovneškem gradu so se v soboto mudili tudi skoraj domačini, Ojstriška gospoda z bližnjega gradu Ojstrica. Grof in grofica Schratenbach sta bila v spremstvu številne družbe, poleg vedeževalke so ob njima bili še slikarja, kuharica, konjarji in spremstvo. Ob srednjeveški glasbi se je zavrtela Šaleška gospoda, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Šalek iz Velenja. Tudi skupina Kulturnega društva Lonca, ki je bila letos prvič na gradu, je pokazala nekaj plesnih korakov iz starih časov. S štajerskega konca so prišli člani Društva Cesarsko-kraljevi Ptuj. Vitezi in plesna skupina so predstavili zgodovino tamkajšnjih krajev. Izkazale so se tudi mlade domačinke. Svojo predstavo s srednjeveškim pridihom je prikazala skupina plesalk Plesnega gledališča Braslovče, ki deluje pod vodstvom Ane Vovk Pezdir. Foto: Andraž Purg - GrupA

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

»Potipala sem noge in jih nisem več čutila« »Potipala sem noge in jih nisem več čutila«...
Petek, 29 Oktober 2021 02:43
Kako hitro se lahko človeku življenje obrne na glavo, je lani decembra spoznala Jerneja Štarkel iz G...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...