ŠENTJUR - Kako naj bi bil videti mestni park?
Družba
Tipografija

 

 

Ali ureditev parka na območju, ki je domačinom znano po imenu Križ, ohranja zelene površine ali jih z umestitvijo igrišč, parkirnih mest, kavarne, otroških igral in drugih vsebin pravzaprav zmanjšuje? To je bilo eno od vprašanj na javni spletni predstavitvi mestnega parka. Tega želi Občina Šentjur v naslednjih letih urediti po delih. Prvi del gradnje bi se morda lahko začel že prihodnje leto.

 

 

 

Ideja občine je, da bo park, tudi zahvaljujoč podhodu pri Osnovni šoli Franja Malgaja, povezal Zgornji trg s spodnjim delom mesta. Po besedah župana mag. Marka Diacija je cilj ohraniti približno 30 tisoč kvadratnih metrov zelenih površin v mestnem jedru. Te je občina pred leti odkupila od Družbe za upravljanje terjatev bank. Da so tam predvidene zelene površine, je že nekaj let določeno tudi v občinskem prostorskem načrtu.

Župan je še pojasnil, da precej velikopotezen projekt ne bo nastal čez noč, ampak ga bo občinska uprava skušala uresničiti po delih, če bo zanj pridobila ustrezno sofinanciranje. Prvi del, ki bo zajemal gradnjo promenade, novega mostu čez Pešnico ter prestavitev balinišča in igrišča za mali nogomet z enega brega Pešnice na drugega, bi rada začela uresničevati že v letih 2022 in 2023. Dopolnjevanje vsebin v parku bo vsako leto opredeljeno tudi v občinskem proračunu.

Drevored in nov most

Idejno zasnovo parka so pripravili v podjetju Uniprojekt. Direktor omenjenega podjetja mag. Jože Grobelnik je pojasnil, da bosta igrišče za mali nogomet in balinišče na drugo stran omenjenega potoka prestavljena, ker bo na delu zemljišča, kjer sta zdaj, urejen drevored. Na delu zemljišča bodo nova parkirišča. V drevoredu bosta urejeni tako pešpot kot pot za kolesarje. Ob novem igrišču bo ogled športnih tekem mogoč na sediščih v novem amfiteatru. Ta prostor bo poleti omogočal izvedbo kulturnih ali drugih prireditev.

V parku bo med drugim urejeno obširnejše območje za igro otrok z igrali. V bližini otroških igrišč sta predvidena manjša kavarna z zeleno streho ter prostor za druženje. Del hriba, kjer so se občani pozimi v preteklosti velikokrat sankali, bo še vedno namenjen tovrstni dejavnosti. Ohranjeno bo večje drevo, ki že zdaj zaznamuje prostor, okoli njega bodo speljane sprehajalne poti. Del parka bo namenjen fitnesu na prostem in klopem za posedanje, prostorom za piknik. Idejna zasnova predvideva še ureditev grbinastega poligona za vožnjo koles. Na lep razgled bo opozarjala manjša razgledna ploščad. Od kavarne se bo pot nadaljevala do parkirišča za osebna vozila in avtodome.

Foto: Občina Šentjur

 

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

Za ureditev Natašinega in Nininega doma Za ureditev Natašinega in Nininega doma
Torek, 29 November 2022 11:19
Pred približno petindvajsetimi leti sta Nataša Dolenc in Franci Gominšek na hribu v Kasazah začela g...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

Sledite nam

Prireditvenik