Gasilci - vedno prvi - si zaslužijo boljši položaj
Družba
Tipografija

Gasilstvo v Celju letos praznuje 150-letnico, preteklo soboto je bil v Celju tudi plenum Gasilske zveze Slovenije, na katerem so gasilci govorili o preteklih dosežkih in načrtih. Slovensko gasilstvo naslednje leto čaka eden največjih izzivov, organizacija mednarodne gasilske olimpijade v Celju. Ni skrivnost, da je koronačas vplival tudi na delovanje gasilcev, tako poklicnih kot prostovoljnih. Okužbe so zarezale tudi v njihove vrste. A so ves čas ohranili visoko raven zaščitnih ukrepov. Epidemija je vplivala na njihovo delo, a ni zmanjšala števila nesreč, zaradi epidemije ni bilo manj neurij, poplav ali požarov. Gasilci in gasilske so bili poleg reševalcev vedno prvi na kraju dogodkov. Ni čudno, da jim državljani Slovenije najbolj zaupamo. Visoko zaupanje jim veliko pomeni, a samo to more izboljšati njihovega položaja. Tega mora izboljšati država. Že nekaj let se namreč gasilci borijo za boljši položaj tako na področju prostovoljstva kot poklicnega dela. Jim bo uspelo? Čas bi že bil.  SIMONA ŠOLINIČ, foto: ZSPG

V tiskani izdaji Novega tednika več podrobnosti o položaju poklicnih in prostovoljnih gasilcev, pa tudi o stavki poklicnih gasilcev in kaj so z njo dosegli na ravni države. V časopisu tudi o tem, kako mlade privabiti med prostovoljne gasilce.

 »Prostovoljno gasilstvo kot številne organizacije, v katerih se prepleta medgeneracijsko sodelovanje, morda lažje prestaja obdobje epidemije. Ne glede na to, da smo bili omejeni z ukrepi, smo se znali prebiti skozi zadnje leto. Gasilci so ogromno pomagali na terenu, gasilske enote so razkuževale javne in druge prostore. Operativni gasilci so morali ohranjati visoko skrb za osebno varnost, se pravočasno cepiti in upoštevati vse ukrepe, saj bi lahko s posredovanjem ogrozili ostale ali bili sami ogroženi. Ker je število operativcev omejeno, bi se okužbe hitro lahko razširile, zato smo ves čas morali biti previdni,« pravi predsednik Gasilske zveze Slovenija Janko Cerkvenik, ko se ozira na obdobje zadnjega leta in pol. Pod okrilje gasilske zveze spadajo vsa prostovoljna gasilska društva v Sloveniji.

Tako kot položaj poklicnega se je skozi leta spremenil tudi položaj prostovoljnega gasilca. Cerkvenik pravi, da na bolje: »Pri urejanju položaja prostovoljnega gasilca je pomembno urejanje statusa organizacije. Gre tudi za ureditev stanja na področju delodajalcev in zaposlenih na področju davčne in zavarovalniške politike, s čimer gasilstvo veliko pridobi. Moram potrditi, da smo vsa ta leta ves čas v dialogu z vladami in letos je prišlo do uspeha, ki je že prepoznan med člani. Dosegli smo dogovor z vlado, da bo država v štirih letih prevzela celotno zavarovanje v gasilstvu, s čimer bo razbremenila občinske proračune. Vlada je sprejela tudi sklep, da bomo soudeleženi pri sofinanciranju sredstev Evropske unije iz naslednje finančne perspektive. To je bistven preskok v dogovorih.«

Morda bo to slovenske prostovoljne gasilce potisnilo še korak dlje v primerjavi z ostalimi gasilci v Evropi. »Kar zadeva jugovzhodni Balkan, moram reči, da smo slovenski gasilci v veliki prednosti tako po opremljenosti kot po usposobljenosti. V primerjavi z zahodnimi državami smo uspeli v zadnjih letih z lastnimi sredstvi in s sredstvi občin ter države izboljšati opremljenost. Na tem področju smo na podobni ravni kot Avstrija, Nemčija in Češka,« pravi Cerkvenik.

 Celoten članek je objavljen v tiskani izdaji Novega tednika.

Najbolj brano

Znan je novi lastnik Hotela Žalec Znan je novi lastnik Hotela Žalec
Ponedeljek, 20 December 2021 12:33
Ugibanj, kdo bo novi lastnik Hotela Žalec, je konec. Svetniki Občine Žalec so na seji prejšnji teden...

Preberite več...

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

»Potipala sem noge in jih nisem več čutila« »Potipala sem noge in jih nisem več čutila«...
Petek, 29 Oktober 2021 02:43
Kako hitro se lahko človeku življenje obrne na glavo, je lani decembra spoznala Jerneja Štarkel iz G...

Preberite več...