Kmalu življenje med grajskimi zidovi
Družba
Tipografija

 

Propadajoči grad je bil dolga leta senca nad sicer urejeno turistično občino Podčetrtek. Stroji tam že brnijo in do prihodnje pomladi bo strah, da bi se ta kulturni spomenik porušil, dokončno pokopan. V občini, ki v teh dneh obeležuje občinski praznik, enakomerno skrbijo za mlade in starejše generacije. V začetku prihodnjega leta bosta vrata odprla dva oddelka vrtca v Pristavi pri Mestinju, načrtovani so dodatni prostori za enoto doma starejših, živahno je tudi na področju gradnje stanovanj.

 

 

Župan Peter Misja je povedal, da so v Občini Podčetrtek od zadnjega občinskega praznika poskrbeli za veliko naložb. Obnovljeni so bili številni odseki cest, zgrajeni novi odseki kolesarskih poti. V marsikaterem kraju je bilo posodobljeno kanalizacijsko omrežje. Številni projekti so bili namenjeni izboljšanju pogojev za osnovnošolsko izobraževanje in predšolsko vzgojo. Hkrati se je zvrstilo nekaj žalostnih dogodkov, ki so bili povezani bodisi z epidemijo koronavirusa bodisi z odhodom nekaterih ljudi, ki so močno zaznamovali dogajanje v občini. Župan je tako na pokopališču besede v slovo izrekel številnim svojim prijateljem in kolegom. Med drugim se je poslovil od dolgoletnega duhovnika Jožeta Rogača in od nekdanjega župana Marjana Drofenika, ki je občino vodil enajst let.

V novogradnji ste želeli urediti center nujne medicinske pomoči in dodatne prostore za enoto doma starejših. Kljub temu da je občinska uprava za omenjeno naložbo že pridobila gradbeno dovoljenje, so se zdaj načrti nekoliko spremenili.

Glede na navodila ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo projekt uskladili tako, da bo naložba zajemala le gradnjo enote Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Dokumentacijo smo spremenili in lastništvo zemljišča prenesli na omenjeni dom, prav tako gradbeno dovoljenje. Občina je od pristojnega ministrstva že pridobila sklep o odobritvi predinvesticijske zasnove. V enoti doma bo 30 namestitev. Občina je nameravala v novogradnji urediti tudi prostore za nujno medicinsko pomoč. Ker je v Mestinju predvidena gradnja satelitskega urgentnega centra, bo zdravniška oskrba na celotnem območju veliko bolj dostopna in ne bo več takšne potrebe po enoti nujne medicinske pomoči v naši občini. Če potreba vendarle bo, bomo lahko garažo za reševalno vozilo najverjetneje dobili v obstoječih prostorih enote doma starejših.

Do kdaj naj bi bila enota doma razširjena in koliko znaša vrednost naložbe?

Če bo denar zagotovljen v državnem proračunu, naj bi v naslednjih dneh objavili razpis za izvajalca del. Ko bo ta izbran, bom lahko dal natančnejše informacije o naložbi, ki je ocenjena na 2,95 milijona evrov.

Na Virštanju je nedavno v prostorih tako imenovane Banovine zaživel center za promocijo vin, kulture in turizma. Kakšni so prvi odzivi?

Vsi odzivi doslej so bili zelo dobri. Center bo še bolj zaživel, ko bodo v njem urejene interaktivne vsebine, ki jih bomo lahko plačali, zahvaljujoč uspešni prijavi na enega od evropskih razpisov. Načrtujemo ureditev interaktivne mize, obiskovalcem bodo na voljo VR-očala, s katerimi bodo lahko spoznali vsa opravila v vinogradu. Več bodo izvedeli še o zgodovini naše občine ter o vinu in kulinariki našega območja.

S ponosom poudarjate, da se ljudje radi priseljujejo k vam in da so v občini dobri pogoji za mlade družine. So stanovanja Dalgona, ki jih med drugim v najem oddaja tudi stanovanjski sklad, že vseljiva?

Stanovanja so že vseljiva, a še niso oddana, saj razpis za podelitev v najem še ni končan. Mislim, da bodo stanovalci dobili ključe konec meseca. Nasploh je v naši občini na voljo dovolj stanovanj. Izredno veliko je vlog za nova gradbena dovoljenja, mladi se precej odločajo za samostojne gradnje.

Kako napreduje gradnja prizidka vrtca v Pristavi pri Mestinju?

Izvajalec je prizidek vrtca, kjer bodo prostori za dva nova oddelka, začel graditi spomladi. Trenutno gre vse po načrtih. Predvidevam, da bo gradnja končana do konca letošnjega leta, morda kakšen mesec prej. Kmalu pričakujem sklep ministrstva za izobraževanje, znanost in šport o državnem sofinanciranju projekta, ki bo skupaj vreden približno 800 tisoč evrov. Državno sofinanciranje bo omogočilo, da bomo za vrtec lahko pravočasno kupili tudi opremo in da bodo otroci v nove prostore lahko stopili v začetku prihodnjega leta.

V občini imamo v novem šolskem letu 330 osnovnošolcev, 200 otrok je vključenih v predšolsko vzgojo. Število vpisanih otrok vsako leto raste, potrebe po primernih prostorih so vedno večje. Najverjetneje bomo januarja ali februarja še odprli kakšen dodaten oddelek vrtca.

Več prebivalcev v občini, ki jo radi obiskujejo tudi turisti, pomeni tudi več odpadnih voda. Najbrž ste se zato odločili za gradnjo nove čistilne naprave?

Če ne bi zgradili nove čistilne naprave, potem se Podčetrtek ne bi mogel več razvijati. Obstoječa čistilna naprava je močno preobremenjena. Omenil sem že, da je v šolo in vrtec vpisanih vedno več otrok, nedavno so zrasli novi bloki. Našo občino obiskuje vedno več gostov, dnevno pri nas prespi 2.500 ljudi, tudi v Aqualuni je včasih dnevno do tri tisoč obiskovalcev. Nova čistilna naprava bo imela pet tisoč populacijskih enot, naložba je ocenjena na približno 2,5 milijona evrov, zgrajena naj bi bila do sredine prihodnjega leta.

Foto: Arhiv NT (Sherpa)

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

»Potipala sem noge in jih nisem več čutila« »Potipala sem noge in jih nisem več čutila«...
Petek, 29 Oktober 2021 02:43
Kako hitro se lahko človeku življenje obrne na glavo, je lani decembra spoznala Jerneja Štarkel iz G...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...