Smeh in igra za vse
Družba
Tipografija

Pika bo spet obarvala mestne ulice

V Velenju je že vse pripravljeno na predajo oblasti. Mesto si bo jutri, ko se bo uradno začel že 32. Pikin festival, za pet dni nadelo pikčasto ogrinjalo. V barvitem svetu kulture in umetnosti se bodo majhni in veliki otroci lahko zabavali na kar 12 prizoriščih v mestu. V času festivala bodo odprta številna mestna razstavišča, k ogledu bodo vabile tudi kinopredstave. Pika bo tokrat tudi dobrodelna, podprla bo organizacijo Rdeči noski.

 

»Ne glede na vse ukrepe bo Pika tudi letos prišla v Velenje,« je nekaj dni pred uradnim začetkom najbolj pikastega festivala potrdila Barbara Pokorny, direktorica Festivala Velenje, kjer že vsa leta snujejo edinstven otroški festival, na katerem uživajo vse generacije.

Tudi letos bo Pika domovala v središču mesta, kamor se je »preselila« lani. »Po uspešnem 30. festivalu smo soglasno potrdili, da je Pika mesto res lepo obarvala in da je na mestne ulice prinesla veliko smeha ter radosti. Od 10. septembra bo tako spet zelo živahno na Titovem trgu in na mestnem igrišču ter na vseh okoliških travnikih.« Pika je za letošnje rajanje namreč pripravila kar 12 prizorišč, kjer se bo zabavala s prijatelji. Skupaj bodo lahko prisluhnili različnim koncertom, gledališkim, uličnim in lutkovnim predstavam, lahko bodo ustvarjali v različnih delavnicah, plesali in se predvsem dobro igrali.

Slogan letošnjega festivala je Igra za vse. »V osrčje letošnjega festivala smo postavili igro. Preprosto, univerzalno, večno zanimivo. Igrivo otroštvo je srečno otroštvo in naj bo takšen tudi 32. Pikin festival. Tu bomo spoznavali stare in nove igre, ulične, namizne, ustvarjalne in zabavne. Igre bomo izdelovali, se med igro učili, ustvarjali in se predvsem zabavali. Pika pravi, da je to zelo pomembno. In mi se z njo strinjamo,« pravi Barbara Pokorny.

Projekt celega mesta

V Velenju se bo tako mogoče igrati vse do 15. septembra, organizatorji so pripravili res zelo pestro paleto gledaliških, lutkovnih in glasbenih dogodkov. »Tudi letos je to skupni projekt našega mesta, tako da pri ustvarjanju sodelujejo vsi velenjski javni zavodi, ki bodo svoje vsebine predstavili v umetniških četrtih, živahno bo tudi v velenjskem kinu,« je še povedala Pokornyjeva in vse povabila, da skupaj s Piko vstopijo v nove svetove umetnosti ter raziščejo različna področja kreativnega udejstvovanja.

Letos bo v vlogi častne pokroviteljice Pikinega festivala Eva Škofic Maurer, klovnesa in ustanoviteljica dobrodelnega projekta Rdeči noski. Obiskovalci bodo lahko zanimivo in navdihujočo gospo velikega srca spoznali tako v vlogi klovnese kot tudi osebno na večeru s častno pokroviteljico, ki bo v petek zvečer. Ker je letošnja častna pokroviteljica močno vpeta v organizacijo Rdeči noski, se je Pika odločila, da bo tudi ona dobrodelna in da bo s prijatelji od blizu in daleč zbirala prispevke v podporo prav posebnim klovnom. Rdeči noski namreč otrokom in njihovim staršem ter tudi bolnišničnemu osebju lepšajo včasih težke dni na poti do zdravja.

»Med 10. in 15. septembrom bo v središču Velenja zanimiv, igriv, kulturno-vzgojen in zabaven festival. Čeprav je festival še vedno ›mini‹, bodo doživetja, ki jih pripravljam, absolutno ›maksi‹. Pripravite se na zanimivo festivalsko raziskovanje in igranje na vse pretege, saj je tema letošnjega festivala Igra za vse. Pričakujem vas z novimi in s starimi igrami, z novimi in s starimi upi in pričakovanji. Z zvoki in barvami odrov, razstavišč in pouličnih vragolij vas bom popeljala na nepozabno avanturo igrivih dogodivščin,« sporoča Pika.

 

Vsi organizatorji kulturnih dogodkov, kamor sodi tudi Pikin festival, so zavezani k spoštovanju PCT-pogoja. »Vse obiskovalce prijazno prosimo za strpnost in razumevanje. Pikini pomočniki bodo namreč pri vseh naših vstopnih točkah morali povprašati po dokumentaciji, s katero bodo dokazovali, da so bodisi preboleli covid, da so se cepili ali da so opravili test,« poziva in opozarja direktorica Festivala Velenje. Kot obljublja, bodo skušali vse protokole čim bolj poenostaviti. Med obiskovalce bodo razdelili dnevne zapestnice, kar pomeni, da bodo ti zgolj na enem prizorišču enkrat morali izkazati izpolnjevanje pogojev z dokumentacijo, zapestnica pa bo veljala kot dokazilo na vseh ostalih prizoriščih. »Vse prijazno prosimo, da pridejo le, če so res zdravi, in da upoštevajo vse zapovedi, ki jih bo Pika postavila.«

 

Foto: SHERPA in arhv NT (Andraž Purg - GrupA)

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay