Evropa in Evropejci v Celju
Družba
Tipografija

Na Krekovem trgu v Celju je na ogled razstava Evropa in Evropejci 1950 - 2020 - 70 let Schumannove deklaracije, ki so jo v Mestni občini Celje pripravili v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije. Izvirno razstavo je pripravil Zgodovinski arhiv EU v Firencah in govori o začetkih in nadaljnji zgodovini Evropske unije. Prvič je bila odprta v Državnem zboru Republike Slovenije ob dnevu Evrope, nato je gostovala v številnih slovenskih krajih. V Celju so razstavo oplemenitili še z najpomembnejšimi projekti, ki jih je Mestna občina Celje uresničila s pomočjo evropskega denarja in so bistveno vplivali na večjo kakovost življenja v občini.

Da je Celje lahko ponosno na veliko stvari - na kulturne ustvarjalce, vrhunske športnike, sejemsko dogajanje, uspešna podjetja s tradicijo, nadarjene mlade, kulturno in zgodovinsko dediščino, urejene zelene površine, urejeno staro mestno jedro in še kaj, je ob odprtju razstave poudaril podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek. V zadnjih 18h letih pa je Celje lahko ponosno tudi na številne pomembne naložbe in projekte, ki jih je mesto uresničilo s pomočjo sredstev Evropske unije.

»Leta 2004 smo zaključili prvi takšen projekt z evropskim denarjem, to je bila izgradnja Čistilne naprave Celje. Podpora Evropske unije je od takrat naprej na različnih področjih pripomogla, da se je Celje bistveno spremenilo, kakovost življenja pa dvignila na visoko raven. Kar nekaj mejnikov se je nabralo, kar nekaj velikih projektov, ki so bistveno vplivali na podobo mesta in bivanje v njem. Vstop v EU je bil za vso Slovenijo in tudi za Celje velik korak. Pomenil je pravi preboj v razvoju mesta Kot del evropske družine smo dobili možnost črpanja denarja za prepotrebne projekte. To je bilo v Celju še posebej pomembno tudi zaradi bremen, ki nam jih je zapustila nekdanja industrija,« je še povedal podžupan Vladimir Ljubek.

 

Sicer se razstava nanaša na zgodovino EU in je namenjena ozaveščanju o pomembnosti Schumanove deklaracije v zgodovini Evropskega povezovanja in spodbujanju k razmišljanju o njenem pomenu v današnji Evropi in njeni prihodnosti. Prvi del razstave je razdeljen na pet tematskih sklopov, katerih vodilo so ključna gesla Schumanove deklaracije – mir, solidarnost, združevanje, odprtost in sodelovanje. Drugi del omogoča stik s posamezniki, ki so bili vključeni v proces evropskega povezovanja. Predstavlja njihov pogled na tod, kaj pomeni biti Evropejec danes in kaj je to pomenilo v preteklosti.

 

Razstava bo na Krekovem trgu na ogled do 28. septembra.

BA

 

 

 

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay