Dopuščajo možnost sežiga komunalnega blata
Družba
Tipografija

 

Mestna občina Velenje (MOV) skupaj s Komunalnim podjetjem Velenje (KPV) že nekaj časa preučuje sistemske rešitve za nov vir toplotne energije za sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini. Zaradi vse dražjih emisijskih kuponov postaja dobava iz šoštanjske termoelektrarne vse dražja in posledično za lokalno skupnost nesprejemljiva. Zato je velenjska občina na poziv okoljskega ministrstva za pripravo pobude o postavitvi objekta za termično obdelavo blata iz komunalnih naprav izkazala interes za izdelavo študije izvedljivosti monosežiga. »Občina želi tako preučiti potencialno izvedljivost tovrstnega sežiga in njegov vpliv na okolje, kar bo podlaga za nadaljnje odločitve,« pojasnjuje na občini.

 

 

Najprej bo komunalno podjetje naročilo izdelavo študije izvedljivosti, ki jo bo sofinanciralo ministrstvo za okolje in prostor in bo izdelana predvidoma do konca oktobra letos. Priprava in izvedba projektov termične obdelave blata iz komunalnih čistilnih naprav bo sofinancirana s sredstvi podnebnega sklada, kamor se iz Šaleške doline že zdaj stekajo znatna sredstva.

»Ker je termična obdelava blata iz komunalnih čistilnih naprav obvezna lokalna javna gospodarska služba, bodo investitorji občine. Te bodo izvedle tudi vse aktivnosti priprave in postavitve naprav za termično obdelavo blata iz komunalnih čistilnih naprav. Okoljsko ministrstvo pa to problematiko tudi prednostno rešuje,« so še pojasnili na velenjski občini.

Ob tem poudarjajo, da že ves čas podpirajo razvojno in tehnološko napredne projekte z namenom iskanja alternativnih virov pridobivanju toplotne oskrbe v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) in ohranitve energetske lokacije na območju Šaleške doline. S tem namenom ostajajo odprti za iskanje projektov, ki bi lahko pomenili priložnost v procesu prehoda v brezogljično družbo.

Foto: arhiv NT

 

Preberite več v Novem tedniku

Najbolj brano

V karanteni 23 otrok celjskega vrtca V karanteni 23 otrok celjskega vrtca
Četrtek, 23 Julij 2020 11:19
  Ravnateljica vrtca Tončke Čečeve Irena Hren je za naš medij potrdila, da so v karanteni trije str...

Preberite več...

Kmalu v  Tropsko hišo h krokodilu Kmalu v Tropsko hišo h krokodilu
Četrtek, 06 Avgust 2020 14:08
V pritličju prenovljenega Celjskega doma nastaja zanimiva novost, ki bo nekaj posebnega ne le v celj...

Preberite več...

V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor V bolnišnici zaradi tega dogodka uvedli interni nadzor...
Torek, 01 Junij 2021 14:38
Na socialnem omrežju Facebook se je te dni razširila izkušnja bolnice, ki je pred dnevi bila sprejet...

Preberite več...

Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo Šmartinsko jezero bo dobilo Panoramo
Četrtek, 04 Marec 2021 06:06
Je eden od turističnih biserov Celja, a mesto možnosti in priložnosti, ki jih Šmartinsko jezero za r...

Preberite več...

Sledite nam

 
aplikacija

appstore  googleplay